Cuketky

Cukety jsou výjimečnou zeleninou, která je však u spousty lidí zatím odmítaná. Nemusíte se však bát si ji koupit v obchodě nebo ji vypěstovat na zahradě. Odmění se vám báječnými pokrmy, které si zamiluje celá vaše rodina. Slané i sladké pokrmy jsou báječnou variantou, kterou můžete pohostit i své návštěvy.

Cuketové placičky

Potřebujeme:

2 menší cukety
2 vejce
100 g strouhaného sýra (eidam, gouda nebo ementál)
8 lžic hladké mouky
1 lžíce solamylu
2 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
majoránka

Postup:

Cukety oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Nastrouhanou cuketu osolíme a necháme ležet. Po pár minutách z nich vymačkáme přebytečnou vodu. Oloupeme si dva stroužky česneku a nadrobno nakrájíme.

K nastrouhané cuketě přidáme vejce, sýr, česnek, pepř, majoránku, solamyl a hladkou mouku. Vše pořádně promícháme. Jestliže je směs řidší můžeme přisypat trošku mouky.

Na pánvi rozehřejeme větší vrstvu oleje, na který nanášíme polévkovou lžící kopečky směsi, ze kterých tvoříme placičky. Placičky opečeme po obou stranách do zlatova.

Zdravá buchta z cukety

Potřebujeme:

3 vejce
350g cukety
1/4l mléka
10 lžic oleje
350g celozrnné pšeničné mouky
1 prášek do pečiva
350g cukru

Poleva:

50g másla
2 lžíce kakaa
50g cukru
kokos

Postup:

Cuketu oloupeme a nastrouháme na jemno (pozor na zrníčka, ty vždy odstraníme). Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Po té přidáme olej a nastrouhanou cuketu. Vše promícháme. Do směsi dáme prosetou mouku s práškem do pečiva a mléko.

Plech vymažeme a vysypeme kokosem. Do plechu nalijeme těsto a upečeme v troubě. Hotovou buchtu poznáme podle toho, že do těsta píchneme dřevěnou špejlí, a když se na ni těsto nelepí, můžeme buchtu vytáhnout.

Připravíme si polevu. Rozpustíme máslo, do kterého přidáme cukr a kakao a směs necháme chvíli prohřát. Polevu nalijeme na upečenou buchtu, rozetřeme a po té posypeme kokosem.

Autor:
Vydáno: