Čokoládové croissanty a čokoládovo-šlehačková roláda

Tak si společně s námi pojďte připravit croissanty nebo roládu.

Čokoládové croissanty

Na tento recept potřebujeme kynuté těsto. Kvásek si uděláme tak, že si dáme půl litru mléka, do kterého rozdrobíme droždí a čekáme, až tzv. vyplave na povrch. Je dobré dát ho na teplé místo, ale ne přímo ke zdroji. Zatím si do misky dáme hrubou mouku, cukr, sůl, kypřící prášek, vejce, mléko, citrónovou kúru, rozpuštěné a vlažné máslo a nakonec vykynutý kvásek. Vše důkladně propracujeme a dáme kynout na teplé místo a přikryjeme útěrkou. Během kynutí občas propracujeme. Z vykynutého těsta krájíme širší pásky, které potřeme nutelou nebo čokoládou na vaření a zatočíme do tvaru rohlíků. Takto připravené vkládáme na plech s pečícím papírem a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Hotové necháme vychladnout a můžeme ozdobit čokoládovou polevou a posypat cukrem.  

Čokoládovo-šlehačková roláda

Tato roláda je velmi snadná a také dobře chutná. Smícháme si v misce hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, mléko, vejce, kakao, kypřící prášek a vše důkladně propracujeme. Rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Zatím si vyšleháme smetanu ke šlehání s cukrem moučka. Hotový korpus si necháme vychladnout a poté ho bohatě potřeme šlehačkou. Pak se ho snažíme svinout do rolády. Hotovou roládu si ozdobíme čokoládovými hoblinkami.

Autor:
Vydáno: