Čočková polévka

Najde se spousta lidí, kteří nemají v oblibě jak čočku, tak i celkově luštěniny. Doslova je přímo řečeno nesnáší a nikdy by je nepozřeli. Na druhé straně tu jsou pro změnu zase v uvozovkách labužníci, kteří si s chutí dopřejí například čočkovou polévku. Recept na ni není nijak zvláště těžký. Je však třeba si vyhradit dva dny. Den předem by se měla čočka přebrat, propláchnout a zalít vodou.

Druhý den, respektive po dvaceti čtyřech hodinách bobtnání, se uvaří doměkka. Na rozehřátém tuku se zpění nadrobno nakrájená cibule. Následně se zasype polohrubou moukou a je z toho tzv. cibulová zásmažka. Ta se chvíli restuje. Přisype se mletá paprika a tady si každý může dát, co mu vyhovuje - sladká nebo pálivá. Musí se to rychle zalít vodou, protože by při delším pobytu na tuku by mohla zhořknout.

To všechno se rozšlehá a povaří. Tato směs se přidá do čočky, pochopitelně tam musí být i ten čočkový vývar. Dochutí se cukrem, solí a rozetřeným česnekem. Polévka se přivede k varu a těsně před koncem se tam nalije mléko. Pozor na zdrcnutí. Nakonec se to musí ochutnat, aby člověk věděl, jak to případně dochutit. Nemělo by se zapomenout trochu okyselit octem a  když tak dokořenit.

Autor:
Vydáno: