Co udělají čipové karty s pozdními příchody?

Jsme asi jediná škola široko daleko, která ještě nemá vstup do budovy podmíněný vlastnictvím čipové karty pro studenty. Chodíme si do školy, jak se nám zrovna zachce. Nikdo naši docházku nehlídá a když čas od času zmizí třídnice, není potřeba to nijak řešit. Jenomže už od září se mluví o atentátech a  zabezpečení našich životů.

Výsledek je zatím jediný: ve škole si připadáme jako ve vězení. Od nulté hodiny hlavní vchod hlídá školník, později ho vystřídají uklízečky.  Ostatní  vchody jsou zamčené a  když z laboratoře chemie uteče trochu dýmu, propuká všeobecná panika a není kudy prchnout. Aby se člověk v průběhu vyučování dostal ze školy, musí si vzít za svědka někoho z učitelů, aby se za něj u hlídačů přimluvil. Jinak se vystavuje podezření z toho, že na školním pozemku hulí marjánku, nebo pravidelně vyráží za školu. Učitelé jsou od přírody tvorové nedůvěřiví, než je student přesvědčí, ujede mu bus, kterým se měl dostat k lékaři.  Při čekání na další ho vidí minimálně polovina školy a obvinění ze záškoláctví na sebe nenechá dlouho čekat.

O to zajímavější jsou pozdní příchody. Zdánlivě je nikdo nehlídá, hlídači jen rozverně komentují, že dneska jdete nějak moc brzo, nebo naopak pozdě. V pořádku, není žádný problém dostat se do školy. Člověk pak čeká na chodbě, učitel stále nejde a akademická čtvrthodinka už dávno uběhla.

Právě v takovém hloučku s ostatními rozebíráme, jak s pozdními příchody (učitelů) zatočí zavedení čipových karet. Prý se automaticky povede elektronická třídnice a bude se hlídat nejen čas příchodu žáků, ale také učitelů. A za pozdní příchody budou nějaké postihy. Učitelé-specialisti na pozdní příchody prý už si to nebudou moci dovolit.

Ale pochopitelně se ozývají i hlasy proti. Na pedagogy vedení nejspíš žádnou páku nemá. Dál si budou dělat, co jim bude vyhovovat a není nejmenší šance to změnit. Budeme jen víc hlídaní. Každý bude mít přehled o našich absencích a po škole se snadno rozkecá, kdo se kterému předmětu vyhýbá (jako by to teď tak nebylo). A za ty peníze to vypadá jako dokonalá zbytečnost. Jenomže škola musí být z obliga, kdyby se něco stalo. Vedení pro naši bezpečnost udělalo první poslední…

Autor:
Vydáno: