Co povídá mlýn

Vrtule větrného mlýna byla vidět do širokého okolí a tak přišel nápad, že by se s jejich pomocí mohly šířit důležité zprávy.

Mlýn je stavba, ve které se nachází technologické zařízení určené k mletí obilí. Větrný mlýn využívá k pohánění lopatek sílu větru. Na vítr se ale většinou spoléhat nedalo, a tak nověji vystavěné větrné mlýny k pohonu používají větrem hnaná vodní čerpadla.

Mlýn je zařízení, které pomocí mlýnských kamenů nebo mlýnské stolice namelou mouku na požadovanou hrubost. Tento proces je poměrně náročný, umění namlít kvalitní mouku se předávalo z generace na generaci. Mlynář se musel umět dobře postarat o všechny mlýnské stroje. Kvalitu jeho zboží ovlivňovalo, jak bylo o zrno postaráno v době sklizně, jestli bylo kvalitně vysušeno a skladováno.

Dál už záleželo na samotném mlynářském mistru, aby výsledný produkt odpovídal všem potřebám. Zrno se nejdřív muselo očistit a oloupat, potom podle požadované hrubosti i několikrát semlít. Následovalo jeho dočištění a třídění.

Pokud bylo o mlýn dobře postaráno, mlynář a mlynářka měli většinou práce nad hlavu a když se našla chvíle, kdy se lopatky mlýnice přece jen zastavily, bylo možné s nimi předávat do širokého okolí zprávy. Díky tomu, že byly vidět do dálky, mohly se mezi lidi šířit i nejrůznější novinky.

1). Dnes jsme práci ukončili - to znamená klidové postavení lopatek.

2). Dnes je neděle a my světíme svátek, nebo máme přestávku v práci.

3). Nemeleme, mlýn má poruchu nebo je poškozen - postavení lopatek ve tvaru písmene X.

4). Svatba, narození dítěte, radost - to je postavení „nůžky radosti."

5). Smutek, smrt, vážná nemoc - postavení mlýnských lopatek „nůžky smutku."

Autor:
Vydáno: