Co nebo kdo dělá tajemné kruhy v obilí

Ve zprávách vysílali reportáž odněkud z Velké Británie. Při pravidelných pozorováních zaregistrovali několik stovek podivuhodných kruhů na polích. Neobvyklý úkaz popisují zprávy i v historii, určitě se s ním setkávali lidé odnedávna, jenom je nikdo detailně nepozoroval a nevedl o nich žádnou evidenci.

 Pokud si prohlížíte obrázky geometrických kruhových obrazců, napadá vás spousta otázek. Může být něco tak dokonalého výsledek prudkého deště, nebo je to následek větrných vírů? Zjištěno bylo, že obrazce v obilí vznikají i když neprší, je bezvětří a naprostý klid. Vznikají tedy na počasí nezávisle.

Vždycky, když se objeví nové zprávy o tajemných kruzích, můžete vzít jed na to, že se brzy vyrojí tisíc dalších. Spousty vtipálků chtěly otestovat pozornost vědců i obyčejných lidí. Někteří z nich pomocí důmyslných zařízení, které si pro tento účel vyrobili, některým z nich stačil jen obyčejný kolík a dlouhý motouz. Člověk dokáže vytvořit obrazce v obilí, o tom nemůže být pochyb. Některé z nich mají mizernou kvalitu a vznikaly spíš jen pro pobavení. V jejich okolí najdete lidské šlápoty, otisky rukou, díry po kolíkování, po technice. Ale i při nejlépe lidmi vymyšleném postupu je dřív nebo později většinou odhaleno, že takto vzniklý kruh je podvrh.

Tyto obrazce vznikají nejčastěji v obilí, ale setkat se s nimi můžeme i v trávě nebo jiných plodinách například v kukuřici. První doklad o tomto jevu je hlášený údajně teprve v roce 1976 v Anglii. Dříve se totiž žádná evidence nevedla. Víme o nich, že vznikají většinou náhle a většinou v noci. Náhodní pozorovatelé popisují, že se doslova během několika sekund před nimi objevil geometrický obrazec nebo dokonce několik obrazců o různých velikostech. Říkáme jim kruhy, ale ve skutečnosti má většina z nich spíš tvar elipsy.

Tento záhadný jev přitahuje pozornost, byla o něm sepsána spousta odborných článků a vydáno mnoho knih. Mnohé z nich se zaměřují spíš na výpovědi svědků. Lidé, nejčastěji zemědělci popisují, jak se jim na poli objevil během chvíle a před očima tento úkaz. Farmáři ho nevidí moc rádi. Polehlé obilí většinou není možné už sklidit a tak jim vzniká škoda. Navíc, pokud o tuto událost projeví zájem média, svou reportáž uveřejní třeba v televizi, je jasné, že to přitáhne spoustu dalších zvědavců a turistů. A ti se chtějí fotit. Ve skutečnosti ale nadělají daleko víc škody, než původní tajemný kruh. Některé z výpovědí jsou zajímavé a vědci se s nimi snaží dál pracovat. Jeden pěstitel obilí uváděl, že on do velkého kruhu vstoupil. Měl s sebou ale hlídacího psa a ten jít dál odmítl, zůstal stát u jeho obvodu. Navíc se v jeho blízkosti choval podrážděně a neklidně. Dokonce i pozvaní proutkaři v mnoha případech popisují, že se proutek v jejich rukách kmitá velice neobvyklou silou. I ti zkušení potom uvádějí, že takto silný zdroj síly a energie zatím nepoznali. Popisuje se i příběh dvou kamarádů, kteří se rozhodli odhalit podvod. Blízko jejich vesnice se začaly objevovat obrazce. A to docela pravidelně. Kamarádi se domluvili, že se vtipálkem zatočí a dají mu co proto. Vybavili se moderní technikou, dalekohledy a infračervenými kamerami, které umožňují pozorování ve tmě. Tři týdny hlídkovali a místo nepustili z očí. Jednou v noci ale prý uslyšeli jen slaboučké pískání. Druhý den ráno zjistili, že se dívají na úplně čerstvě vzniklý kruh. Záhada zůstala nevyřešena.

Velice zajímavá je skutečnost, jak je obilí polehnuto. Jakoby podupaná cestička v poli má uvnitř kruhů stébla pouze stlačená k zemi. Jednou směřují paprsčitě k obvodu, někdy naopak ke středu. Zajímavé je, že rostliny nejsou vůbec poškozeny a rostou si dál. Nikdy už, jak je to v přírodě běžné kolmo, tedy směrem k nebi, ale vodorovně.

Názorů na tajemné kruhy na polích je mnoho. Někteří v nich vidí změny tlaku a poruchy atmosféry, jiní elektromagnetické vlivy, někdo si myslí, že je způsobují vrtulníky, které přelétají nad obilím. Je tu i vysvětlení, že je způsobuje nám zatím neznámá mimozemská civilizace a tímto způsobem se nám snaží sdělit určité informace. Zatím ale žádný z těchto názorů nebyl uznán jako jediný a pravdivý.

Autor:
Vydáno: