Citronečník – otužilý příbuzný citrusů

Při prohlídce areálu ostravské zoologické zahrady je možné v těchto dnech spatřit podél výběhu Indie zblízka nedaleko restaurace Saola keř, který jistě upoutá pozornost svými plody.

Citronečník – otužilý příbuzný citrusů

Jde o citronečník trojlistý (Poncirus trifoliata) pocházející z Koreje a severní až střední Číny a je to příbuzný citrusů. Je opadavý, značně trnitý a vůně květů je oproti pravým citrusům poměrně nevýrazná. Plody jsou slabě plstnaté kulaté citrónky o velikosti 3-5 cm. Nezralé jsou zelené, po dosažení zralosti získají sytý žlutý odstín. Chuť je kvůli značnému obsahu pryskyřic trpká až hořká.

Citronečník je mrazuvzdorný a vydrží teplot klesající až k hranici -25 °C. Bez problémů pak znovu obrůstá. Díky své mrazuvzdornosti se tato rostlina uplatňuje především jako podnož pro všechny druhy citrusů, čímž zvyšuje jejich odolnost vůči chladu až o 3 °C. Ve východním léčitelství měl hojné využití. Sušený plod se používal jako močopudný prostředek, projímadlo, při zažívacích potížích, pro uvolňování křečí (antispastikum), proti bolestem zubů či ke stahování cév. Odvar z kůry sloužil jako prostředek pro odkašlávání a ke snižování horečky. V teplejších oblastech se někdy vysazuje do živých plotů, které jsou vzhledem k nebezpečně vyhlížejícím trnům zcela neprostupné.

Autor:
Vydáno: