Cibule z mnoha pohledů

Setká se s ní již od mládí a její štiplavé účinky nás nutí až k pláči.

Cibuli se latinsky říká Allium cepa a je jednou z nejstarších kulturních rostlin a již od pradávna je opředena řadou pověstí. Pro mnohostranné léčivé účinky, které byly potvrzeny i po vědecké stránce je doporučována jako přírodní léčivo.

Nepříjemnou vlastností u cibule je slzení při jejím krájení pro kuchyňské zpracování. Časem se vyvinula celá řada metod, jak se před těmito slznými účinky chránit : Aby nám při jejím krájení netekly slzy z očí, namáčíme nůž při krájení do studené vody nebo se doporučuje vložit kousek suchého chleba do úst ( nesmíme jej žvýkat, protože má působit jako filtr ). Dále pomáhá předem nahřát cibuli v troubě. Dříve se doporučovalo také se dívat při krájení cibule do žáru kamen, což v moderní kuchyni není možné, leda tak zapálit si svíčku.

Cibule nepáchne z úst, když ji zapijeme douškem mléka nebo rozžvýkáme několik listů zelené petržele. Zápach z rukou odstraníme potřením syrovým celerem nebo ruce opláchneme octovou vodou. Cibulový pach z nože odstraníme, když jím projedeme syrovou mrkví nebo jej potřeme navlhčenou solí.

I se skladováním cibule lze provádět kouzla : Nejlépe je ji skladovat vázanou ve věncích, to však pro běžného uživatele, který si cibuli kupuje v obchodě není možné provést. Proto jsou vhodné síťky, ve kterých je cibule prodávána. Tyto síťky neukládáme na lísku, ale necháme je volně zavěšené, aby byl k cibuli volný přístup vzduchu a bylo ji možné při každém odběru kontrolovat.

Dále jsou problémy s rašením cibule - neraší tak snadno, když ji dáme na chvíli do teplé trouby. Pokud nám cibule namrzne - přeneseme ji do chladné a suché místnosti, rozložíme ji a necháme zvolna rozmrznout a oschnout. Z jara, kdy toužíme po čerstvých "zelených" vitamínech, dáme cibuli narašit tak, že ji posadíme na hrdlo užší sklenice s vodou tak, aby zaschlé kořínky dosahovaly do vody. Během několika dní cibule pustí do vody čerstvé kořínky a nahoře začne vyrážet čerstvá nať. Tak ji můžeme pěstovat a ořezávat několik dní, dávat ji místo pažitky do polévek a na chleba.

O cibuli by jsme si mohli povídat ještě dlouho, proto na závěr jen v bodech : Rozkrojená cibule čistí obrazy a rámy obrazů, lakovanou obuv a kabelky, chrání maso před mouchami a odstraňuje skvrny po žehlení. Šťáva z cibule velmi dobře lepí papír na kov.

Autor:
Vydáno: