Chceš se zbavit jízdního kola?

Nejen Evropský den jízdních kol (3. června), je důvodem, aby lidé věnovali větší pozornost tomuto skvělému dopravnímu prostředku a jeho dalšímu využití. Stovky kol vyřazovaných z provozu v právě začínající cyklistické sezóně, nebo třeba koupě nového kola za vysvědčení, se mohou stát impulsem k úvahám, jak dát nepotřebným bicyklům šanci na další život. Například tím, že doslouživší kola pošlou lidé v rámci ostravského projektu „Kola pro Afriku“ školákům v Gambii, aby jim usnadnili každodenní mnohakilometrová putování za vzděláním.

Chceš se zbavit jízdního kola?

Dosud jediným sběrným místem v celém Jihočeském kraji je Zoologická zahrada v Táboře, která se do projektu zapojila na podzim roku 2018. Příjem nepotřebných kol je zde nepřetržitý. „Staré jízdní kolo, které léta stojí odložené někde na půdě nebo v kůlně, může významně pomoci školákovi žijícímu tisíce kilometrů daleko. V Africe jsem strávil relativně hodně času a viděl jsem, jak daleko musí děti chodit do školy. Často překonávají vzdálenost 12 až 15 kilometrů. To je důvod, proč nechodí do školy pravidelně, a právě jízdní kolo jim cestu do školy výrazně usnadní,“ říká hlavní zoolog ZOO Tábor a koordinátor projektu v táborském regionu Ondřej Kott.

Organizátoři sbírky uvítají kromě samotných kol také náhradní díly, obnošené cyklistické přilby, reflexní vesty apod. Shromážděná kola putují z Tábora nejprve do centrálního skladu v Ostravě, kde je uvedou šikovní lidé do stavu, v jakém mohou obstát v náročných terénních podmínkách Afriky. Přímo v západoafrické Gambii jsou následně proškoleni místní technici, kteří jsou placení konkrétními školami, aby později dokázali poškozená kola opravovat a vracet do provozu. Projekt je tedy dlouhodobě udržitelný.

„Dosud jsme vybrali 250 kol, což znamená, že zhruba každý třetí den od zahájení sbírky se někdo v našem regionu rozhodl darovat projektu své staré kolo, což je opravdu skvělé. Rekordem dosud zůstává závoz kol z obce Běleč na Mladovožicku, kde prostřednictvím studentky Kristýny Čechové darovali místní občané 26 kol. Celá iniciativa v obci navíc vznikla v počátku letošní nákazové krize, kdy většina lidí začínala mít zcela jiné starosti a o to více si takovéhoto daru vážíme,“ přibližuje dění posledních týdnů Ondřej Kott.

Originalitou táborské sbírky jízdních kol je, že každý darovaný stroj má i svůj příběh. „Naši sbírku se podařilo v prvních měsících zpropagovat i určitým zosobněním jednotlivých kol. Kdo chtěl, nechal se svým darem vyfotografovat a přidal zážitky, které se k danému stroji váží. Každé kolo má tedy nejen dvě duše, ale i svůj příběh. Darované bicykly mi každopádně zprostředkovaly celou řadu milých setkání a telefonátů. Některé příběhy, které se ke kolům váží, jsou velmi osobní a nepřenosné,“ doplňuje Ondřej Kott.

Ostravský projekt „Kola pro Afriku“ vznikl v roce 2012 s tím, že posláním organizace je usnadnit africkým dětem cestu ke vzdělání. Kola přivezená do Afriky podporují celkovou gramotnost a tudíž i lepší možnost pracovního uplatnění. Zapojit do sbírky se může každý, kdo má nepotřebné kolo či cyklistické vybavení. Sběrné místo pro Táborsko je ZOO Tábor, kontakt: ondrej.kott@gmail.com nebo tel.: 778 468 386.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: