Čertovské odpoledne

Vždyť tento den navštěvují děti, povídají si s nimi, ale též přinášejí bohatou nadílku. V dnešní době je Mikuláš představován v biskupském oděvu s dlouhým bílým vousem. Je doprovázen anděly a čerty. Andělé s Mikulášem roznášejí dárky, čerti se starají o zlobivé děti. Mikuláš je přípravou na Vánoce, kdy se rozdávají pouze pamlsky nebo drobné dárečky pro štěstí, ale i ovoce. Zlobivé děti mohou obdržet i brambory nebo zabalené kousky uhlí.

Tento den si připomněly i děti z naší školy, dopoledne v jednotlivých třídách a odpoledne si naše školní družina užila „Čertovské odpoledne“, které pro nás připravil dům dětí a mládeže. Hned po obědě odchází jednotlivá oddělení na „Čertovské odpoledne“. Již při vchodu na prostranství DDM na nás dýchla čertovská atmosféra. Kam se člověk podíval, všude samý čert. Při vstupu do budovy nás srdečně vítá paní ředitelka a stručně nás seznamuje s tím, co nás dnes čeká a nemine. Rozdala nám soutěžní kartičky a upozornila na to, že na titulní stránce máme „Pekelnou přísahu“, kterou se během pobytu než se dostaneme k Luciferovi, musíme naučit, abychom mu ji zarecitovali. Dvakrát jsme si přečetli a již jsme ji uměli. Při plnění každého úkolu jsme ji již odříkávali, jako když mrská.

„Lucifere, veliký, dobře budu sloužiti. Vůbec se tě nebojím, rád se k tobě připojím.“ A tak během odpoledne plníme úkoly na čtyřech stanovištích v budově. Jako zahřívací kolo byla chemická soutěž „Hokus pokus“. Každý z nás dělal pokus, při kterém nám čertíci radili, co máme kam dodat a my koukali, co se bude dít.  A najednou ze zkumavky se nám cosi valí. Bylo to príma. A tak pokračujeme do druhé místnosti, kde na nás čeká testík pro školní děti. Zde jsme měli zúročit to, co jsme se dověděli při pokusu. Vyplněný test si podepíšeme a vhazujeme do bedny. Během času proběhne slosování a někdo obdrží odměnu. Tak uvidíme. Potom se již vydáváme na zkoušku hbitého jazyku, zkoušku v kartách a v kostkách. Nechyběla ani zkouška síly a pohybu. Když máme vše splněno, odcházíme na dvůr, kde plníme též úkoly. Čerti prý mají rádi kyselé zelí, tak i my, jej ochutnali. Pak se již jdeme zpovídat k Luciferovi. Čertice nás zpovídala, jak hodně zlobíme, zda pomáháme rodičům doma a poté nás vpouští do prostor Luciferova království. Ten si s námi chvíli povídá, odevzdáváme soutěžní karty a za splněné úkoly dostáváme drobnou nadílku.

Super odpoledne s čerty se nám líbilo a my děkujeme domu dětí za tuto akci. Odcházíme do družiny, povídáme si své zážitky a přemýšlíme, zda přijdou čertíci s Mikulášem i k nám domů.

Autor:
Vydáno: