Čertovská stopovaná s Městským kulturním centrem Beroun

Advent se pomalu rozjíždí do své krásy s novými netradičními zvyky a láká děti k soutěživosti. V termínu 3. – 13. 12. 2020 se budou po Berouně potulovat čerti! Ne, nejsou to živí čertíci, ale čerti z keramiky. Vždyť se blíží Mikulášská nadílka s čerty a anděly.

Čertovská stopovaná s Městským kulturním centrem Beroun

O tom si děti od Veverušáků z 2. oddělení, nemusely nechat dlouho povídat. Jsme přeci soutěživí a chceme se toho zúčastnit. Je čtvrtek, dnes by se mohli čertíci již potulovat po Berouně. A tak po obědě odcházíme. Vánočně naladěni, neboť dnes je v Berouně sněhová nadílka a to je přeci super! Před odchodem si ještě sdělujeme poslední informace, abychom věděli, kde nás čertíci mohou čekat. Jedná se o provozovny, které spravuje Městské kulturní centrum v Berouně anebo místa, která jsou blízko těchto provozoven. Jsme nažhaveni a pospícháme, abychom alespoň něco ulovili. Putujeme po Berouně a hledáme. Jé, to je radosti, když někde něco objevíme. Ale pozor! Je něco málo před 15 hodinou a Veverušáci mají pro dnešek splněno. Ještě vyluštit tajenku, přepsat a můžeme jít oznámit náš splněný úkol! Po skončení putování přicházíme zpět do družiny, jsme docela unavení a tak jdeme svačit. A zítra, hurá, těšte se všichni, jdeme oznámit – SPLNĚNO! Devět putujících čertíků jsme našli, u každého je napsané písmeno a číslo, které nám oznamuje, kolikáté písmeno kam patří. Z toho jsme pak zjistili tajenku a odpověď na otázku: Co mohou zlobivé děti z nadílky od čerta vyrobit? My to už víme, ale nepovíme. Zítra jdeme navštívit Muzeum keramiky a odnést řešení. Už se těšíme.

Druhý den po splnění daných úkolů 4. 12. 2020 se děti z Veverušáků po obědě shromažďují v družině. Ještě zopakujeme, co jsme všechno našli, co vyluštili a jako „glejt“ pro odevzdání jsme vytvořili z několika fotek a tajenky. Než ovšem odejdeme, ještě jedna připomínka. Čertovské odpoledne dnes jsme zahájili četbou s knihy Františka Nepila Pohádkový svět. Knihu ilustroval kamarád Františka Nepila – Adolf Born. Nový výběr pohádek potěší jeho věrné čtenáře, malé i velké, ale i dospělé. Ty znají pohádky z dětství. My jsme si k „čertovskému odpoledni“ vybrali a přečetli pohádku „Jak se čerti žení“. Po přečtení se oblékneme, a odcházíme směrem, Muzeum keramiky. V tašce máme vyplněný „glejt“, vlastnoručně vyrobené masky. Naše první zastavení je na náměstí Joachima Barranda. Zde si vezmeme své vyrobené masky a pokračujeme dál do Muzea keramiky. Tady na nás již čekal pracovník muzea, se kterým jsme se sešli před vchodem. Předáváme mu „glejt“ a sdělujeme vyluštěnou tajenku. Jsme přeci zlobiví čerti, kteří dostanou zvláštní dárky od Mikuláše, ale jsme šikovné děti, které je dokážeme zužitkovat. A tak naši čertíci, kteří se zúčastnili „Čertovské stopované“ si vysloužili pochvalu a každý obdržel malou nadílku a prohlídku muzea a výstavy zdarma. Milé překvapení pro malé čertíky stopaře, ale na výstavu a prohlídku muzea půjdeme v jiném čase. Naši čertíci vřele děkují MKC a Muzeu berounské keramiky za uspořádání této akce a za nadílku. Byla to skvělá akce, kterých by mohlo být i více. Moc děkujeme a věříme, že se v brzké době sejdeme na prohlídce muzea.

Autor:
Vydáno: