Čejky australské mají mladé

Minulý týden se poprvé vylíhla tři mláďata čejkám australským, v pátek 5. března se ze skořápky vyklubala první dvě a o den později se přidalo třetí. Tento druh je v ústecké zoo chován od roku 2018, kdy jako první přišel samec z Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou a rok později se k němu připojila samice pocházející ze soukromého chovu. Týden před snůškou začal pár stavět hnízdo, kde jako materiál využil slámu a větší kamínky vybrané z písku. Poté samice snesla vejce a o měsíc později se pár radoval ze svých potomků.

Čejky australské mají mladé

Úspěšnému rozmnožení těchto ptáků předcházel loňský nezdar. Samice již snesla jednu snůšku se třemi oplozenými vejci, ale dvě byla predována (pravděpodobně potkany) a poslední se nevyvinulo. V té době čejky obývaly expozici vodních ptáků, kde prostory umožňují nežádoucí zásahy volně žijících zvířat. V současné době se snažíme o výstavbu nové voliéry, která podobným událostem zamezí,“ sděluje zoolog Lukáš Ševcovic. Aktuálně je celá ptačí rodina v zázemí v budově zimoviště, kam se na zimu a chladné období čejky přesouvají. Do expozice australského ptactva v dolní části zoo se budou stěhovat až v dubnu, kdy to venkovní teploty dovolí. Letošní přírůstky spolu se svými rodiči nezůstanou, o zástupce tohoto druhu je velký zájem, a proto se v budoucnu přesunou do jiné zoologické zahrady či soukromého chovu.

Čejky australské jsou středně velcí ptáci patřící do řádu bahňáků, a jak již název napovídá, jejich domovinou jsou oblasti Austrálie a Nové Guineji. Preferují otevřená prostranství navázána na vodu, a to i v případě stavby hnízda, což bývá často jen jednoduchá jamka v nízké trávě. Takto nechráněné hnízdo je však snadným terčem predátorů, z toho důvodu pár hnízdo velmi urputně brání a troufají si i na mnohem větší živočichy. Při obraně a útoku využívají nápadně žlutou ostruhu na ohbí křídel. Mláďata se líhnou samostatná, ze skořápky vylézají s otevřenýma očima, jsou již opeřená a schopná sama hledat potravu. Od rodičů však potřebují ochranu a péči, proto se rodina pohybuje společně a v noci spí matka s mláďaty pohromadě, zatímco otec většinou sedí opodál na stráži. Mláďata v přírodě setrvávají s rodiči až jeden rok čili do další snůšky.

Autor:
Vydáno: