Čarodějnické odpoledne ve školní družině a klubu

Znají ji i děti školní družiny a klubu. Přesto tuto noc si každý užívá se svými rodiči. U nás, na Závodí, jako předvoj Filipojakubské noci, již tradičně bývá „čarodějnické odpoledne“. Stejně tak i dnes 30. dubna 2015.

Čarodějnické odpoledne ve školní družině a klubu

Končí školní vyučování a pro všechny nastává prodloužený víkend, který budeme trávit se svými nejbližšími. Přesto se šedesát dětí školní družiny a klubu schází dnes ve třináct hodin, aby společně strávili dlouhé chvíle čekání na Filipojakubskou noc. Již tradičně se zúčastňujeme „čarodějnického odpoledne“, které pro nás připravuje tradičně již několik let pan Květoslav Šebela. Batůžky na záda, v nich připravené špekáčky na opékání, a odcházíme. Ovšem smůla. Začíná nám krápat. Doufejme, že to nebude trvalý déšť a my si dnešní odpoledne opravdu užijeme. Cesta utekla velice rychle a my se již nacházíme na statku pana Šebely. Ten nás vítá a my se přesouváme na dolejší louku pod statkem. V blízkém okolí se pasou koně, mezi nimi skotačí koza a my se nestačíme divit, co vše je pro nás připraveno. Než se dáme do soutěží, začínáme si opékat na připraveném ohništi špekáčky.

Po skončení se rozdělujeme na čtyři družstva. Nejprve si zvolíme kapitány, kteří si vybírají do svých družstev jednotlivé členy tak, aby družstva byla věkově smíšená. Pak jsme si určili názvy a rozdali vlajky. 1. skupina se jmenovala „Asijská velmoc“, druhá „Spojené království Velké Británie, třetí skupina nese název „Indiánské království“ a čtvrtá skupina je „Království ostrovů Nového Zélandu“. Vše je rozděleno, družstva mají slavnostní zahájení a nástup a velké sportovní klání může začít. Jako první disciplína se dvě a dvě družstva utkají v běžeckém slalomu, kterému předchází přeskok překážky. Velké klání o to, která skupina bude nejlepší. Pokřiky a povzbuzování dokáží soutěžící tak vyburcovat, že tato soutěž pro všechny na stejné úrovni za jeden bod. Chvíle odpočinku, hoši si dají fotbálek a děvčata se povozí na koni za doprovodu ošetřovatelky, která velmi pečlivě dbá na bezpečnost. Po skončení jdeme na další disciplínu, kterou je přetahovaná. Vzhledem k tomu, že první skupina s Luckou nás již opustila, aby ve škole byla okolo patnácté hodiny, musíme rozdělit zbytek na dvě soutěžní skupiny. Jedné skupině velí Pepa Hlávka, druhé skupině Martin Raffay. Družstva rozdělena, nejprve podrobnosti k soutěži, malá zkouška a boj začíná. Hrajeme dvakrát, tak aby se stranově družstva vystřídala.

A jak to dopadlo? Náhoda, nebo zde hraje svoji úlohu už ta Filipojakubská magická síla! Opět vyrovnáno. V letošním roce byla družstva tak vyrovnaná, že to snad ani není možné. Nikdo nezvítězil, nikdo neprohrál. Vyrovnaný boj a tak to má být! Čarodějnické odpoledne uteklo velice rychle a my se balíme. Loučíme se s panem Šebelou, kterému srdečně děkujeme za krásné odpoledne a věříme, že se zase někdy setkáme.

Autor:
Vydáno: