Budi odcestoval do Kolína nad Rýnem

„Osmiletý samec orangutana bornejského jménem Budi se 29. září 2015 v půl deváté vydal na cestu dlouhou 650 kilometrů, cílem jeho transportu a zároveň novým domovem se stane německá Zoo Kolín nad Rýnem,“ informuje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Budi odcestoval do Kolína nad Rýnem

Přesun do této konkrétní zoo byl naplánován již před několika měsíci. Chov orangutanů v zoologických zahradách je řízen Evropskými chovnými programy (EEP) v čele s koordinátorem, který doporučuje přesuny zvířat mezi jednotlivými zoologickými zahradami. Stejným způsobem od nás před sedmi lety odešel orangutan Ámos, který našel nový domov do holandské Zoo Apeldoorn a který zde má dnes již dva potomky,“ vysvětluje vedoucí zoologického oddělení Petra Padalíková.

„Největší obavu jsme měli z toho, zda se podaří, aby ráno Budi přešel z jedné (naší) bedny umístěné u jeho ubikace do druhé, přepravní, která se vejde do auta,“ popisuje chovatel Patrik Matějů. „Budi již včera večer nocoval ve velké bedně u ubikace, do které se učil chodit již řadu měsíců. Trénink probíhal na základě dobrovolnosti a pozitivní motivace, což eliminuje stres či strach zvířete z nových věcí. Je velkou zásluhou našich chovatelek, že se zejména v posledních týdnech Budimu věnovaly, za ochotu spolupracovat jej odměňovaly nějakým pamlskem, což v jeho případě znamenaly fíky. Díky tomu proběhla dnes ráno nejobtížnější část transportu rychle a v pohodě,“ dodává Patrik Matějů.

Zhruba měsíc před transportem byl Budi uspán kvůli veterinárnímu vyšetření, odběrům krve, kontrole zdravotního stavu a aplikaci mikročipu. „Po probuzení s námi přestal spolupracovat, bylo těžké jej do bedny nalákat, někdy se mu chtělo a jindy vůbec ne,“ popisuje chovatelka Alena Hippmannová. „Stejné chování se u něj projevilo zhruba před půl rokem, kdy musel být od skupiny oddělen kvůli přirozeným problémům dospívajícího samce. Sám nocoval již od ledna, ale od konce dubna obýval samostatně expozici na druhé straně pavilonu. I tato změna se u něj tehdy projevila podobným chováním, takže to byly v letošním roce takové dva zlomové okamžiky. Byli jsme rádi, když se důvěra mezi námi zase obnovila a že se dnešní transport podařil bez uspání, které je pro zvíře vždy rizikové,“ dodává.

Budi se narodil v ústecké zoologické zahradě 20. ledna roku 2007 jako třetí mládě v pořadí. Jeho rodiče, samec Ňuňák a samice Ňuninka, pocházejí z volné přírody, do zoo se dostali v roce 1989. Po odchodu Budiho s nimi zůstává ještě samička Cantik (čti Čanty), která v prosinci oslaví své 4. narozeniny.

Autor:
Vydáno: