Brno má svůj kousek Afriky

Dnes odpoledne otevřela brněnská zoologická zahrada novou expozici Africká vesnice a dokončila tím sérii tří novinek letošní sezóny. Atmosféru podbarvil zvuk afrických bubnů a za přítomnosti primátora města Brna Romana Onderky a herečky Báry Hrzánové dostala jméno tříměsíční žirafka síťovaná.

Domnívám se, že investice do rozšíření brněnské zoo jsou důležité zejména v dnešní době, kdy zájem o přírodu trochu upadá,“ říká primátor statutárního města Brna Roman Onderka. „Africká vesnice mi připomíná staré dobré časy dobrodružných románů. Myslím si, že se musí návštěvníkům, zejména těm nejmladším, líbit,“ dodává.

Africká vesnice je vybudována v nejvyšší části Mniší hory, v místě bývalé vyhlídky před výběhem Safari. V budoucnu bude součástí uceleného komplexu Kalahari. Celkové investiční náklady stavby činí téměř 26 milionů korun. Osadu tvoří repliky osmi chýší domorodých Afričanů, ve kterých je zázemí pro zvířata a sociální zařízení pro návštěvníky, prostor pro vzdělávání, občerstvení a odpočinek. Stavba byla zahájena v říjnu 2013 a dokončena v letošním září; zajistila ji firma Skanska.

Z vyhlídek Africké vesnice je možné pozorovat žirafy síťované, zebry Chapmanovy a pakoně modré, procházet se kolem laguny plameňáků růžových nebo ostrova lemurů kata. Součástí je také průchozí voliéra s jedním z nejpočetnějších hejn snovačů rudozobých v Evropě. V osadě nechybí ani drobné africké domácí zvířectvo, jako jsou perličky a burské kozy.

Vodojem, který je na místě dnešní vesnice již od roku 1973, je do expozice nápaditě zakomponován jako horkovzdušný balon cestovatele, který přistál uprostřed domorodé osady. V dalších plánech Zoo Brno je vybudovat v sousedství Africké vesnice novou lví a gepardí expozici.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: