Březen – měsíc čtenářů

Jde o celostátní událost, která má ještě více podpořit čtení v naší republice. Akce se koná od roku 2010 a navazuje na předešlý projekt Březen – měsíc internetu a předtím ještě dříve Březen – měsíc knihy. Tato krásná myšlenka, kterou je podpora čtení a čtenářů se uchytila i v naší školní družině.

Již potřetí jsme měsíc březen prožívali jako Březen – měsíc čtenářů. Do tohoto projektu jsme uskutečnili i Den poezie a Den divadla. Ale hlavně jsme se věnovali po celý měsíc četbě, povídali jsme si o nejznámějších spisovatelích, o knihách, které čteme, co nás nejvíce zajímá a které knihy máme nejraději. Ve čtvrtém oddělení ukončili na počátku měsíce čtení O chytré kmotře lišce od Josefa Lady a pokračovali ve čtení knihy – Kamarádi v kožíšku od Jiřího Kahouna. Pozadu nezůstalo ani první oddělení, které dočetlo knihu od Josefa Lady O chytré kmotře lišce a v březnu začalo číst knihu S. Havelky O zvířátkách pana Krbce.
Druhé oddělení se zaměřilo na knihy regionálních spisovatelů – Františka Nepila a Jiřího Kahouna. Není snad nikdo, kdo by neznal knihu od těchto spisovatelů, ale i nikdo, kdo by alespoň jednu knihu nepřečetl. Vyvrcholením tohoto měsíce byla návštěva knihkupectví Františka Nepila na Husově náměstí. Zde se postupně vystřídala oddělení naší školní družiny. Zajímavá akce trochu jiná než je knihovna. Při návštěvě jsme si povšimli toho, do jakých oblastí jsou knihy rozděleny, jaké zde můžeme najít žánry. Od paní prodavačky jsme se dověděli, že denně vychází na padesát titulů knih, které jsou postupně přijímány do knihkupectví. Nejprodávanější knihou snad je Herry Potter, Deníky malého poseroutky pro mladší čtenáře jako jsme my. Očima prohlížíme svazky knih a čas neúprosně odbijí konec. My se musíme rozloučit s paní prodavačkou a těšíme se již na další setkání v knihkupectví. Naše akce k měsíci čtenářů pokračuje i dál. Děti se zúčastnily s přispěním svých výrobků i výstavy „dovedných ručiček“, kterou pořádá městská knihovna Beroun. Toto je poslední tečkou, jak děti školní družiny prožily Březen – měsíc čtenářů.

Autor:
Vydáno: