Bramborové dobroty

Protože je čas, kdy se sklízí brambory nebo jsou již sklizené a nyní si je můžete koupit na pultech prodejen či je máte doma ve sklepě, nastává otázka, na jaký způsob se mohou brambory přichystat.

Receptů je opravdu velká spousta. Tentokrát bych se s vámi chtěla podělit o tři z nich. Jsou lehké jak na přípravu, tak také na množství použitých surovin.

Brambory pečené na másle

Potřebujeme:
1 kg brambor
60 g čerstvého másla
1 lžička černého mletého pepře
1 lžička soli

Postup:
Brambory oloupeme, opláchneme ve vodě a nakrájíme na plátky. Máslem vymažeme zapékací mísu a naskládáme do ní brambory, které posypeme pepřem. Na brambory poklademe na plátečky nakrájené máslo a upečeme do růžova. Po té brambory osolíme a podáváme jako přílohu k masu.

Brambory s česnekovou marinádou

Potřebujeme:
1 kg brambor
3 stroužky česneku
10 ml rostlinného oleje
1 lžička černého mletého pepře
1 lžička soli
100 ml pitné vody

Postup:
Syrové brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na měsíčky. V míse smícháme olej s vodou, pepřem a rozmačkaným (prolisovaným) česnekem. Celou směs promícháme s nakrájenými bramborami.

Brambory nasypeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme do křupava. Během pečení brambory obracíme, aby se nepřipekly. Jakmile jsou brambory upečené, osolíme je solí a podáváme např. k masu, ale i k zelenině.

Bramborová kaše se šunkou

Potřebujeme:
1 kg brambor
2 polévkové lžíce másla
100 ml polotučného mléka
sůl
100 g dušené šunky
voda na vaření brambor

Postup:
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky, které uvaříme v osolené vodě do měkka. Vodu slijeme. Po té brambory rozmixujeme společně s máslem a polotučným mlékem na kaši.

Šunku nakrájíme na drobné kostičky a přimícháme do brambor. Podáváme jako přílohu k masu či zelenině.

Autor:
Vydáno: