Botanické zajímavosti Zoo Ostrava: Klokoč zpeřený

V  Botanickém parku v areálu ostravské zoologické zahrady se nacházejí dřeviny, které dříve rostly velmi často v okolí našich domů, ale dnes je tam najdeme spíše vzácně. Jedním z nich je u nás domácí keř známý jako klokoč. V zoo roste na Cestě vody.

Botanické zajímavosti Zoo Ostrava: Klokoč zpeřený

Klokoč zpeřený (Staphylea pinnata) znali už staří Slované, kteří jej považovali za magickou rostlinu a z jeho lesklých semen vyráběli růžence, amulety i ozdoby na oděvy, které měly chránit před zlými duchy. Dřevo vzrostlých keřů, které je pevné a žluté, se používalo k vyřezávání křížů, figurek, holí a tlouků do máselnic. Ze semen se lisoval olej, který sloužil ke svícení a používal se i v léčitelství. Pro hojné využívání došlo v přírodě k velkému úbytku těchto keřů, proto je dnes klokoč řazen k ohroženým druhům naší květeny (C3).

Zasychající lesklá semena uvnitř plodů (tobolek) za větru klokotají, z čehož vznikl český název KLOKOČÍ. Mnohá jména obcí nebo jejich částí jsou od klokoče odvozená: např. Klokočov (u Chrudimi, u Milevska a u Vítkova na Moravě).

Tyto bohatě větvené dřeviny kvetou v květnu a červnu a obsahují velké množství nektaru. Jejich plody jsou na pohled velmi efektní. Na podzim se listí klokočů zbarvuje do výrazné žluté barvy. Keře jsou mrazuvzdorné, a tak nepotřebují na zimu žádnou ochranu. Mají rády polostín nebo stín vzrostlých stromů, ale nesnášejí řez – špatně se obnovují.

Foto Pavel Vlček

Autor:
Vydáno: