Blesk z čistého nebe

Ještě ve druhé polovině 18. století nebyl původ blesků jasný. K bleskům i hromobití se vázalo mnoho pověr a mýtů, lidé se jich báli a vysvětlovali si je po svém. Většinou si je spojovali s potrestáním z nebes. Dodnes se u nás při velké bouřce říkává, že se venku čerti žení.

Blesk z čistého nebe

Ledové krůpěje se prudce víří a naráží do sebe v bouřkovém mraku. Tím, jak do sebe narážejí získávají elektrický náboj. V horních částech mraků mají náboj kladný a ve spodních záporný. Když se spodní, záporně nabitá část dostane příliš blízko k zemi, nebo ještě k nižšímu, kladně nabitému mraku, přitahují se a dojde k uvolnění energie. Ta má formu blesku.

Teplota okolního vzduchu se může v tuto chvíli prudce zvýšit na 30 000°C. Rozžhavený vzduch se rozpíná a následně znova zchlazuje a smrskne. Tento úkaz provází rázová vlna, kterou vnímáme jako hrom.

Blesk hledá nejsnadnější cestu k zemi, nejčastěji zasáhne vysoké objekty. Kostelní věže, výškové budovy, zdatné vzrostlé stromy, vysílače, majáky nebo telegrafní sloupy.

Pokud chcete být před bleskem v bezpečí, mějte na paměti pár základních rad. Nikdy si nestoupejte pod vysoké stromy nebo k vysokým stavbám, protože je tady velká pravděpodobnost, že zde uhodí. Voda je velmi dobrý vodič, proto není vhodný úkryt u rozlehlých vodních ploch. Při bouřce je nebezpečné plout v lodičce a v případě, že tě bouřka někde na jezeře překvapí, zůstaň v klidu a nedotýkej se žádných kovových částí. Je velmi zajímavé, jak nebezpečné může být použití obyčejného deštníku. Ten znamená jednoduchou a snadnou cestu elektřiny k zemi. Kovový deštník je vlastně malou časovanou bombou v našich rukách a málokdo si toto nebezpečí uvědomuje. Poměrně dobrá ochrana před bleskem je automobil. V autě budeš v bezpečí hlavně tehdy, když se nebudeš dotýkat žádných kovových předmětů.

Blesky mohou mít mnohem více tvarů a forem, zde je pro ukázku výčet těch nejčastějších a nejzajímavějších.

1) Blesk rozvětvený - tento typ má mnoho postranních menších blesků, říká se, že se větví.

2) Blesk čárový - většinou připomíná jednoduchou čáru, setkat se můžeme i s mírně klikatým bleskem.

3) Blesk plazivý - vystupuje pod spodní stranou mraku a vypadá, jako by se opravdu plazil.

4) Blesk žárový - druh blesku, u něhož neuslyšíte zahřmění.

5) Blesk kulový - má podobu koule, která velmi pozvolna proplouvá vzduchem. Spatřit ho je poměrně vzácné.

6) Blesk stuhový - samotný blesk lemují ještě dva tenčí. Příčinou bývá většinou působení větru.

7) Blesk plošný - úchvatná podívaná, mrak vypadá, jako by svítil.

8) Blesk růžencový - čára blesku se zdá přetrhaná a rozdrobená na různě velké části.

Autor:
Vydáno: