Bez černý

Černý bez (lat. Sambucus nigra) je od pradávna využíván nejen v léčitelství – rozemletými listy se zastavovalo krvácení z nosu, výhonky našly uplatnění při zmírňování bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou se přikládaly i na popáleniny a pokousání vzteklým psem- - šťáva z plodů byla užívána k barvení látek (má výraznou tmavě červenou barvu) k užitku je také dřevo, které se na Slovensku používá k vyrábění fujar a nejrůznějších píšťalek; v poslední době se z něj v tuzemsku vyrábí nástroje didgeridoo.

Černý bez však nalezl svoje uplatnění také v tajemných koutech lidského života – novomanželé dostávali darem sazeničku a byl také sázen ke chlévům, protože údajně zaháněl dobytčí mor.

Lidové názvy tohoto 7 – 10 metrů vysokého keře, rostoucího na vlhkých mýtinách, rumištích, kamenitých místech, podél cest, ale i u domů, se kraj od kraje různí. Můžeme se setkat s bezinkou i bezinkami, kozičkami, psím bezem, smradlavým bezem, smrdibezem, nebo také smradinkami, chebzí, bzejnem či huralem. Slovenský název je baza čierna; v angličtině se pro něj používá hned několik výrazů: black elder, elder, elderberry, European elder, European elderberry, případně European black elderberry.

Vyznačuje se bohatými, slonovinově bílými soukvětími, které se na rostlině objevují v červnu a červenci; bezový květ se nazývá kosmatice a lze jej obalovat v těstíčku a smažit, podobně jako květák. Plody jsou malé, lesklé, černé peckovice – zrají od srpna, ale sbíráme je v říjnu a listopadu. V syrové formě mají projímavé účinky a proto není vhodné je konzumovat ve velkém množství. Sušené se naopak používají proti průjmu. Z plodů je možné lisovat šťávu a vyrábět sirupy, marmelády, čaje, vína a likéry. Kůra a listy jsou jedovaté, otrava se projevuje zvracením, průjmy a celkovou slabostí. V nadměrném množství mají stejné účinky také čerstvé plody. Na druhou stranu odvar z listů hubí hmyz.

V léčitelství je v malém množství možné použít celou rostlinu. Čaj ze sušených květů snižuje horečku, mírní kašel a podporuje pocení; rozpouští hleny, ale je močopudný. Šťáva z plodů je vhodná při léčení migrén a nervových chorob. Celá rostlina obsahuje látky působící proti bakteriím a houbám.

Autor:
Vydáno: