Beseda se spisovatelem Pavlem Volfem

Děti školní družiny dnes 3. 6. 2014 přivítaly mezi sebou básníka pana Pavla Volfa. Známého autora dětských veršů, který po dvou letech přijal pozvání naší družiny a neváhal za námi dorazit. Beseda, která následovala, byla v rámci 4. ročníku Týdne čtení dětem. Naše školní družina se do tohoto celostátního projektu zapojila již dávno.

Beseda se spisovatelem Pavlem Volfem

Krátce po třinácté hodině jsme se sešla ve školní družině všechna oddělení, abychom mezi námi co nejsrdečněji přivítali pana Pavla Volfa. Starší děti si ještě na něj pamatují z minulé besedy před dvěma lety. Pan Volf žije v hájovně v obci Karlík. Právě v této malebné oblasti na okraji lesa má velkou možnost se věnovat své básnické tvořivosti. Nejprve začal s básněmi pro dospělé, ale ty ho neuspokojovaly. Proto se začal věnovat psaní veršů pro děti. Jeho básně můžeme najít ve starších číslech Mateřídoušky, se kterou dlouhá leta spolupracoval. Báseň o bleše můžeme najít i v čítance pro základní školy. Ze všeho nejvíce jsou známé jeho knihy veršů pro děti – Máme rádi mašinky, Lehounce o Berounce, Co je les, Lodě patří k vodě. V současné době je připravena k vydání kniha, která je věnována zvířátkům v záchranných stanicích, o které se zde lidi starají. Poslední připravovaná kniha, která ještě vzniká na koleni autora, ponese název Příhody z přírody. Mistr Pavel Volf nám pověděl o těchto knihách, nechal nám je kolovat k nahlédnutí. Během besedy nám i některé jeho oblíbené verše zarecitoval. Děti z prvního oddělení se z jeho veršů naučily báseň „Ledňáček“. Všechny jeho knihy ilustruje Přemysl Povondra. Je to dlouholetý kamarád, se kterým se Pavel Volf skamarádil již v době základní vojenské služby. Od té doby se znají a jsou dobří přátelé. Jejich dílo proniklo až do Ameriky a do Švýcarska.

V závěru dnešního odpoledne jsme měli i trochu času na otázky, které nám pan Volf zodpověděl. Z nejčastějších dotazů bylo, jak dlouho vzniká kniha, kolik peněz obnáší její vydání, odkud bere básník náměty a další a další. Asi by se dalo diskutovat o dalších otázkách s básníkem, ale čas je neúprosný a my se museli s Pavlem Volfem rozloučit. Děti z jednotlivých oddělení mu předaly drobné dárečky – obrázky či verše, které vytvořily. Děti druhého oddělení mu předaly svoji knihu s vlastními ilustracemi a verši. Kniha pod názvem Život v lese, čerpá z poznávání přírody, lesa v okolí Berouna. Drobnými dárečky byl pan Volf mile překvapen a mezi řečí nám prozradil, že právě dnes slaví své narozeniny. O to větší radost měl z toho, co od nás dostal. My jsme mu na závěr k narozeninám popřáli a rozloučili se se slovy: „Tak zase někdy na shledanou“.

Autor:
Vydáno: