Beseda s myslivcem

Druhá polovina měsíce ledna byla ve školní družině zaměřena na poznávání zimní přírody. Počasí nám sice mnoho nepřeje, a tak připravovaná akce nabrala úplně jiný směr. Přišel mezi nás postupně do všech oddělení myslivec.

Beseda s myslivcem

V době od 14. 1. – 24. 1. 2014 navštívil naše oddělení školní družiny myslivec. Přivítali jsme mezi sebou pana Radima Šímu, který je myslivcem na každém kroku. Člověk, pro kterého není problém navštívit děti v družině a dvě hodiny si s nimi povídat o tom, co se nyní v přírodě děje, ale i o tom, co v lese můžeme vidět, koho můžeme potkat a jak to s našimi lesy vypadá. Nejprve jsme si osvojili pojem, co to je vůbec myslivec. Je to člověk, který ve svém volném čase, rozvijí záliby a zájmy ve prospěch myslivosti, ochrany přírody, kynologie, sokolnictví, střelectví a další. Využívá svých schopností a zájmu o myslivost ve všech oblastech společenského života. V neposlední řadě je ochráncem všech druhů zvěře.

Pan Šíma nám přiblížil rozdíl mezi myslivcem a hajným. Hajný je člověk, který hájí, chrání a stará se o les a zvěř. V další části jeho vyprávění, které bylo velmi zajímavé, obohacené o mnoho obrázků, zvukových efektů, ale i různých příhod, jsme došli až k druhům zvěře, kterou v našich lesích můžeme potkat. Seznámili jsme se s mnoha odbornými výrazy, které mezi myslivci jsou nazývání „mysliveckou mluvou“. Zjistili jsme, že oči jsou světla, pusa je morda či tlama, ocásek je mnohdy nazýván pírkem, uši jsou slechy, nohy jsou běhy a mnoho a mnoho dalších výrazů. Zajímavé vyprávění bylo doplněno i zvukovými efekty, když nám pan Šíma ukázal, jak samci různých druhů zvěře lákají své nevěsty na námluvy. Pomocí vábniček, ale i pomocí úst a ruky jsme na vlastní uši slyšeli mnoho zvuků a hlasů. Velkou pozornost jsme věnovali naší spárkaté zvěři – zvěři srnčí a jelení. Hovořili jsme o rozdílu rohů a parohů, naučili se, z jakých částí se parohy skládají, jak se počítá stáří podle parohů – šesterák, dvanácterák – mluvíme vždy o jelenovi. Někdy jde o pravidelné či nepravidelné paroží, podle počtu výrůstků. Nechyběli ani vypreparované lebky zvěře, poznávání stop. V závěru jsme si i zasoutěžili, když jsme podle obrázků měli zjistit, co se všechno dává do krmelců a proč. Základem potravy v krmelci je dobře usušené voňavé seno. I my jsme se tak trochu pochlubili, neboť jsme si zavzpomínali na zdobení vánočního stromku pro zvířata.

V samém závěru jsme si prohlédli i vyčiněné kožky různé zvěře. Naše znalosti byly po zásluze oceněny. Každý z nás obdržel krásnou mysliveckou záložku do knihy. Super strávené odpoledne s myslivcem panem Šímou uteklo velmi rychle. V našich hlavičkách zůstalo mnoho zajímavostí, velké množství informací, se kterými se musíme poprat, aby nám tyto znalosti vydržely hodně dlouho. Nastal čas loučení. Poděkování a pro pana Šímu malá pozornost – keramický zvoneček pro štěstí. Akce se nám všem velice líbila a my pevně věříme, že to nebyla první a zároveň poslední akce. Slíbili jsme si, že se ještě určitě setkáme na jaře, vyrazíme do lesa a dozvíme se opět mnoho zajímavého. Pane Šímo, moc a moc děkujeme!

Autor:
Vydáno: