Beseda s autorem bajek panem Arnoštem Vítem

Do školní družiny a školního klubu dnes v rámci Týdne čtení dětem své pozvání přijmul a nezklamal sám autor bajek pan Arnošt Vít. S ním též pozvání přijal i pan Michal Chleboun, bez něhož by kniha, Mlsná štika a jiné příběhy, nebyla. Naše pozvání přijala i paní Ilona Perglerová za městský úřad a naše paní ředitelka Mgr. Hana Kozohorská.

Beseda s autorem bajek panem Arnoštem Vítem

Je něco málo kolem třinácté hodiny a v družině druhého oddělení se schází všechny děti z družiny a školního klubu. S netrpělivostí očekáváme naše milé hosty, kteří se již k nám přibližují. Zaujímají svá místečka a my si pomalu dočítáme jednu z bajek „Slavíci“, kterou právě ilustrovala, Kristína Becher, z naší družiny.

Po slavnostním zahájení se seznamujeme nejprve s tím, jak jsme se my v družině dověděli o tom, že je možné pomoci vytvořit knihu bajek, kterou by právě ilustrovaly děti. Slova se ujímá pan Michal Chleboun, který se věnoval se sedmičlenným kolektivem po technické stránce vydání této knihy, která si v našem kolektivu našla své místečko a je velmi oblíbená. Pan Chleboun vypráví o tom, jak mnoho času všichni trávili nad tím, aby kniha objevila světlo světa. Od výběru ilustrací až po samotné vydání, které též znamenalo sehnat i finance na to, aby se kniha mohla vytisknout. A protože pan Chleboun je velkým nadšence pro práci s dětmi, vynaložil všechny své síly, aby se myšlenka podařila. A skutečně se tak stalo.

Po něm se slova ujímá, pan Arnošt Vít. Ten je autorem asi patnácti dětských knížek a několika desítek rozhlasových večerníčků. Pro elektronickou knihu poskytl téměř 400 bajek, které převyprávěl podle příběhů bajkařů Ezopa, Krylova a Jeana de La Fontaina. A protože kniha v tištěné podobě je kniha docela jiná, byla část těchto bajek dána do tištěné podoby. Pan Arnošt Vít, jak on na sebe prozradil, napsal již více jak deset knížek a jeho pohádky pro Hajaju jsme také mohli slyšet v Českém rozhlase. Známý je pohádkový příběh O sedmi princeznách, sbírka Logopedických říkanek, ale i básničky na každý den Říkanky podle kalendáře. Naše zvídavé dotazy přinutily pana Víta k tomu, aby nám něco prozradil o svém životě.

Působil jako úředník, pak též i prodavač pro různý sortiment. Pochází z Litvínova, kde prožil plných krásných čtyřicet let a poté se stěhuje do Prahy. Spisovatelské práci se začal věnovat jen tak pro zábavu a pro zkrácení dlouhých chvil, téměř až když mu bylo skoro osmdesát let. Svými verši přispíval do časopisu Sluníčko, ale i do časopisu Pastelka. Když hovořil o Pastelce, rychle jsme zbystřili, neboť i my přispíváme do časopisu Pastelka, ale obrázky na daná témata. Ve svém vyprávění vzpomíná i na doby, kdy chodil do školy. Vzpomíná i na svá studia a seznamuje nás se svým životem, který je neustále naplněn velkým optimismem.

V jeho 95 letech má neustále tolik optimismu a další sílu pracovat na dalších knihách. My mu přejeme, aby ještě hodně a hodně dlouho tvořil pro nás děti a aby byl hodně zdráv. Na závěr děti předaly zúčastněným hostům malý dáreček, jako vzpomínku na dnešní den. Pak následovalo společné focení a pan Arnošt Vít podepisuje dětem knihu, kterou si objednaly. Krásné odpoledne jsme prožili s panem Arnoštem Vítem a Michalem Chlebounem v rámci pátého ročníku Týdne čtení dětem. Děkujeme!

Autor:
Vydáno: