Berounské hradby ožijí historickým průvodem

Právě dnes 20. června 2015 vypukly hlavní oslavy významného 750. výročí od první písemné zmínky o Berounu. Těchto oslav se zúčastnily i děti naší školní družiny a školního klubu.

Berounské hradby ožijí historickým průvodem

Je pravé poledne a na kruhovém objezdu v Havlíčkově ulici se začínají hemžit lidé. K nim se přidávají i děti naší školní družiny a klubu se svými rodiči. Na trávníku pod hradbami se pohybují zbrojnoši, měšťané a další účastníci historického průvodu. Netrpělivě očekáváme příchod krále Přemysla Otakara II., který roku 1265 podepsal listinu, v níž je Beroun prvně zmiňován. Připravena je i jeho družina na koních. I my patříme k historickému průvodu, na který jsme se pečlivě s rodiči připravovali. Mezi sebou máme několik pekařek, květinářky, rytíře. A právě my všichni chceme krále v Berouně přivítat společně s trubači. Po delší době čekání jsme se dočkali. Král Přemysl Otakar II. usedá na koně a začíná se formovat celý průvod. Král dostal chuť na krásné červené jablíčko, a tak naše zahradnice Nikolka mu jej jde nabídnout. Král nepohrdl a skutečně si jablko od Nikolky vzal. Poté přichází i naše květinářky a dávají králi květiny. Král se spokojeně usmívá a dětem děkuje.

To bylo překvapení! A průvod se dává do pohybu. Všichni účastníci průvodu provolávají hesla: „Jede král, jede král!“ Početná družina historického průvodu prochází Havlíčkovou ulicí a dostává se k Plzeňské bráně. První zastavení je v Plzeňské bráně, kde krále Přemysla Otakara II. a jeho poselstvo vítají trubači a zástupci měšťanů. Po chvíli procházíme dál a dostáváme se s průvodem na Husovo náměstí. Před sochou Jana Husa, kde stojí pódium, na nás již čekají další měšťané. Král Přemysl Otakara II. slézá z koně a míří na pódium. Králi se v Berouně velice líbí, a je tázán, jak by se mohl přezdívat. Padlo mnoho návrhů, ale Přemyslu Otakaru II. se moc nelíbili. Až z davu si naši chlapci, Tobiáš a Kubík, vymysleli, zda by to nemohl být král Železný a zlatý. A to opravdu zabralo. Naši chlapci byli pozvání jako zbrojnoši ke králi. Pro nás velké překvapení a pro chlapce ještě větší. Zdalipak tu službu zvládnou. Ale ano, se službou se vyrovnali velice dobře. A aby byl král Přemysl Otakar II. ještě spokojen a v Berouně se cítil opravdu jako doma, obdrží od paní starostky klíč. Ale jeho převzetí musí být písemně zpečetěno. A tak král podepisuje předávací protokol. Obdrží klíč od města a nyní se již cítí v Berouně velmi dobře, jako doma.

Král Přemysl Otakar II. pronese poselství svým poddaným a zároveň se účastní křtu nové fotografické publikace, která zachycuje současný Beroun. Vydává ji město k letošnímu 750. výročí od první zmínky. Kniha s podtitulem Deset zastavení na procházce královským městem obsahuje snímky známých berounských fotografů, které textem doplnil Jan Velíšek. Kniha je slavnostně pokřtěna a průvod v čele s králem Přemyslem Otakarem II. a jeho družinou míří na Náměstí J. Barranda, kde průvod vrcholí středověkou hostinou s historickým programem. My jsme krále vyprovodili až k hostině a nyní se již se svými rodiči vydáváme k domovu. Ti, kteří se této akce zúčastnili, mají nezapomenutelné zážitky z vrcholících oslav 750. výročí našeho města. „Ať žije král!“

Autor:
Vydáno: