Beringii zaplnila mláďata

Přes dvacet mláďat savců se v průběhu jara narodilo v expozičním celku Beringie. Nejvíce přírůstků je k vidění u sobů, další jsou například u kozorožců, skunků či lišek.

Beringii zaplnila mláďata

První letošní přírůstek v Beringii přišel na svět v polovině dubna ve skupině jelenů milu. Jednalo se o samečka, kterému za dalších 14 dní přibyl další malý bratříček.

Stádo sobů polárních se rozrostlo hned o čtyři nové členy, samečka Svena a samičky Julču, Mini a Dorotku, kteří se narodili v průběhu dvou týdnů od 3. do 17. května. Otcem všech mláďat je chovný samec Karel, který pochází přímo ze Zoo Brno a narodil se tu před čtyřmi roky.

Po šesti letech se v Zoo Brno podařilo rozmnožit lišky polární. „Nový chovný pár lišek polárních jsme sestavili teprve loni. Obě zvířata jsou velmi mladá a jedná se tedy o jejich první rodičovskou zkušenost. Samec Tajaut se narodil v srpnu 2017 a k nám na Mniší horu dorazil 20. října. O čtyři dny později přijela i jeho partnerka Kettu, která se narodila v květnu téhož roku. Samice se v současné době stará o šest mláďat, která zatím bohužel běžně k vidění nejsou, protože se s nimi ukrývá v noře. Pokud odchov půjde hladce, mohla by ale už během června vyrazit ven na průzkumy,“ vysvětlila kurátorka chovu savců Dorota Gremlicová.

Velmi živo je také u vlků arktických. Ve výběhu nyní pobíhá celkem 14 těchto krásných šelem. Zhruba v půlce dubna totiž samice Velká porodila čtyři vlčata. Otcem je stejně jako v předchozích dvou letech alfa samec Luděk. První měsíc po narození se malí vlci drželi v noře, od konce května se už pravidelně vydávají poznávat výběh, takže je mohou spatřit i návštěvníci na jedné ze tří vyhlídek kolem celé expozice.

Hned naproti horní části výběhu vlků je také možné zahlédnout mládě losa evropského, samečka Birka, a ke kompletnímu výčtu je třeba připojit i dva přírůstky u kozorožců sibiřských a čtyři malé skunky pruhované.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: