Bedřich Smetana

„Myslíte-li si, že mi děláte zvláštní radost, když Prodanou nevěstu tak velebíte, jste na omylu; skoro by se mohlo zdát, že mým ostatním lepším operám nerozumíte – moje síla a radost jsou docela jinde.“

Bedřich Smetana se narodil 2. března 1824 v Litomyšli do rodiny zámeckého sládka, který se tak po deseti dcerách dočkal syna.

Už od svých 4 let se učil hrát na housle a později i klavír. Za dva roky už vystoupil na veřejnosti s předehrou k Auberově opeře Němá z Portici.

Zatímco v první třídě byl Smetana premiantem, postupně se zhoršoval, v průběhu druhé třídy se rodina přestěhovala do Jindřichova Hradce a Bedřich byl nucen ročník opakovat. Po základním školním vzdělán studoval gymnázium v Plzni. Svoje první skladby složil v patnácti letech, kdy se zamiloval do své sestřenice Luisy z Nového Města nad Metují (byly to Luisina polka a Jiřinková polka). Po maturitě začal studovat v Praze, kde si přivydělával výukou hudby v rodině hraběte Thuna.

1849 se oženil s Kateřinou Kolářovou, se kterou měl 4 dcery - Gabrielu, Bedřišku, Kateřinu a Žofii. Bedřiščina smrt ho zasáhla natolik, že na její památku složil Trio g moll.

Smetana několik let pobýval ve Švédsku. Při návratu do Čech mu v Drážďanech zemřela manželka Kateřina, které později věnoval část kvarteta Z mho života. Po této události pobýval v Obříství, kde se seznámil a oženil s Barborou „Betty“ Ferdinandovou. Tady právě složil Prodanou nevěstu, za kterou se stal dirigentem Národního divadla.

K konci života trpěl častými záněty a na nohách měl hnisavé vředy, které ještě na konci minulého století byly popisovány jako příznaky syfilis. Záněty mu postupně zničily ušní kůstky, což způsobilo jeho kompletní ohluchnutí. Od roku 1875 žil v myslivně v Jabkenicích u své dcery Žofie a jejího manžela. Často se stávalo, že hodiny stál u okna a kynul neviditelným davům. 22.4.1884 byl převezen do Ústavu pro choromyslné v Praze-Kateřinkách, kde také 12.5.1884 zemřel.

Jeho díly byly: Večerní písně – 5 písní na slova V. Hálka, První písně, Píseň do tragedie Baron Goertz, Česká píseň – pro smíšený sbor, orchestr, Píseň svobody – pro smíšený sbor, klavír, Píseň česká – pro mužský sbor, Meditabitur – pro smíšený sbor, varhany, orchestr, Tři jezdci – pro mužský sbor, Odrodilec I., II. – pro mužský sbor, Rolnická – pro mužský sbor, Naše píseň – pro mužský sbor, Slavnostní sbor – pro mužský sbor, Píseň na moři – pro mužský sbor, Věno – pro mužský sbor, Modlitba – pro mužský sbor, Heslo I., II. – pro mužský sbor, Tři ženské sbory (Má hvězda, Přiletěly vlaštovičky, Za hory slunce zapadá), cyklus Má vlast – Vyšehrad, Vltava, Šárka, Z českých luhů a hájů, Tábor, Blaník, cyklus Švédské písně – Richard III., Valdštýnův tábor, Haakon Jarl, Pražský karneval – nedokončen celý, jen první dvě části – Introdukce, Polonéza a mnoho dalích…

Zdroj: Wikipedia
Autor:
Vydáno: