Baví vás podzim?

Podzim se usadil na svém trůně a náramně si to užívá. Vypadá to, že babí léto je nenávratně v čudu a slunečných dnů nám už mnoho nezbývá.

Ono se řekne hrozně lehce, užívejte si podzimu! Je to vlastně nejkrásnější období v roce! Všechno kolem hýří barvami, pod nohama šustí listí, les není nikdy jindy krásnější. Pokud vás to venku přestane bavit, zalezte si do kuchyně a vytvořte něco skvělého z podzimních plodů. Hruškový koláč s medem, švestkový s mákem nebo jablkový štrúdl podle receptu od prababičky. K němu si uvařte zázvorový, meduňkový, šípkový nebo úplně jiný čaj, podle toho, co doma zrovna najdete a nalijte ho do největšího hrnku, který ve skříni objevíte.

A když máte i těch šípků s meduňkou plné zuby, zasedněte k televizi, pusťte si oblíbený seriál. Můžete číst knihu od začátku do konce, nebo zkusit to jako já, od konce k začátku, uspoří to spoustu času. Dají se také hrát různé společenské hry. Posbírejte pod stromem v parku kaštany, otřete z nich bláto a uplácejte si zvířátka. Možná budete zručnější než já, mně totiž žádné zvíře nikdy nechce rovně stát. Na křivých nožkách se klátí tu na jednu, tu na druhou stranu, aby se nakonec sesunulo na podložku, kde se potupně rozpadne na jednotlivé kaštany.

Jak už asi správně tušíte, podzim není zrovna tím ročním obdobím, na které se těším celý rok. Nebaví mě, když mi studeně prší za krk, chybí mi slunce a světlo. Nesoustředím se na učení, protože se mi úderem páté hodiny chce spát a zívám už od čtyřech. Na podzim se ze všeho nejraději dívám za oknem.

Svému tělu se marně snažím vysvětlit, že podzim je úžasné roční období plné barev a pohody. Chce se mu spát, je unavené, protestují nohy, ruce i mozkové závity. Vyzkoušel jsem štrúdl, koláč s medem i zázvorový čaj, na krk pověsil náhrdelník ze šípků ve dvou řadách. Dobrý. Ale léto je léto a já už se na něho zase hrozně těším.

Autor:
Vydáno: