Baribal

Mnoho turistů v horských oblastech se sice obává, aby je nesežral medvěd, ale ten ve skutečnosti jeví zájem spíš o jejich batohy s jídlem než o turisty samotné. Patří sice k všežravcům, ale drtivou většinu jeho potravy představují rostliny – mladé výhonky stromů a křovin, kořínky a lesní plody.

Baribal

V zoologických zahradách dostává především ovoce a zeleninu. Vidět medvěda jíst maso je proto zážitek. V ZOO Tábor žijí dva samci – Geňa a Gillis. Huňáč na snímku si příděl čerstvého masa umí vychutnat, takže to někdy může vypadat i tak, jako by si maso cpal mohutnými tlapami do tlamy.

Medvěd baribal dosahuje hmotnosti 180 až 300 kilogramů a ve volné přírodě žije hlavně na územní Kanady a USA. Kromě rostlinné potravy si umí v horských řekách ulovit i ryby, k snědku si dokáže chytit také menší savce. Baribal je samotář, který se jiným druhům medvědů vyhýbá. Patří k ohroženým druhům zvířat a je zapsán v celosvětovém seznamu CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin).

Foto: Václav Kučera/ZOO Tábor

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: