Banánky s čokoládovým krémem

Vždycky jsem si myslela, že příprava odpalovaného těsta je obrovská věda. Toužila jsem po tom, tento recept zkusit, ale neměla jsem dost odvahy. Řekla jsem si však dost a šla do toho. Kdybych to nevyzkoušela, tak bych nevěřila, že je to celkem snadné a banánky se mi podařily ihned na první pokus. Takže se toho nebojte a recept vyzkoušejte. Všichni se u vás budou olizovat až za ušima.

Potřebujeme:

Na těsto:
250 ml vody
100 g másla nebo rostlinného tuku
150 g hladké mouky
4 vejce
špetku soli

Na čokoládový krém:
180 g másla
120 g moučkového cukru
100 ml mléka
100 g hořké čokolády
1 lžíce rumu

Postup:

Do nádoby odměříme vodu, přidáme sůl, máslo nebo rostlinný tuk a vše přivedeme k varu. Jakmile začne voda vařit, vysypeme do ní hladkou mouku, zmírníme teplotu a dobře mícháme, aby se neudělaly žmolky.

Na velmi mírném ohni za stálého míchání těsto spařujeme. Správně spařené těsto se začne oddělovat ode dna i stěn nádoby. Toto těsto je také lesklé a pevné.

Spařené těsto dáme do studené mísy a stále ho mícháme a propracováváme, až částečně vychladne.
Do těsta postupně zapracujeme jedno vejce po druhém. Každé vejce s těstem dobře spojíme, než přidáme další.

Hotové těsto musí být husté, lesklé a hladké. Odpalované těsto naplníme do zdobícího sáčku s trubičkou a na pečící papír, který jsme si položili na plech, ozdobně stříkáme banánky. Plech vložíme do hodně předehřáté trouby (přibližně 200°C) a zvolna pečeme. Po dobu 7 minut nesmíme troubu otevírat. Po uplynutí této doby teplotu zmírníme a banánky pozvolna dopékáme. Když je povrch zbarvený dozlatova necháme těsto v pootevřené troubě ještě 10 minut dosušit. Ještě teplé banánky podélně rozřízneme.

Na krém vložíme do vodní lázně máslo, mléko, cukr a čokoládu a mícháme do zhoustnutí. Nakonec přidáme lžíci rumu a krém necháme vychladnout.

Vychlazený čokoládový krém dáme do zdobícího sáčku a banánky ozdobně naplníme. Povrch můžeme přelít například karamelovou polevou.

Autor:
Vydáno: