Bambini litera

Soutěž Bambini litera vyhlásila společnost Skanska, která jejím prostřednictvím říká: „Nechceme jen stavět. Chceme také podporovat vzdělání a podílet se na tom, aby děti byly doma spokojené a šťastné“.

Bambini litera

Společnost Skanska vyhlásila před několika měsíci literární soutěž na téma domov. Soutěž pro malé spisovatele, kterým jistě trochu pomohou rodiče či prarodiče. Vytvoření pohádkových příběhů jistě pro děti naší školní družiny nebude nic tak složitého. Vždyť naše fantazie bují o sto šest. A představa, že děti píší knihu pro děti, ta nás tolik láká, že jsme dali všichni do práce. Ovšem zde, ve školní družině, pomohly paní vychovatelky. A tak do psaní pohádek se zapojila všechna oddělení. Někdo chtěl pracovat sám, někde tvořilo pohádku několik dětí, či skupina. Zdálo se, že na vše je dost času, ale my rázem zjistili, že uzávěrka našich pohádek je 10. 5. 2016. Termín nastal a my do soutěže zaslaly pohádky, na kterých pracovalo skoro 30 dětí. A kdo to byl? Anička Fučíková, Veronika Vysoká, Majda Lednická, Bára Konečná, Kateřina Žáčková, Maruška Hirnerová, Jan Fischer, Eva Janošková, Laura Hájková, Jiří Jakubíček, Anežka Povolná, Filip Michajlovič, Ondřej Exner, Jakub Sekyra, Tadeáš Hirsch, Matěj Láznička, Miroslav Koubík, Jiří Fortuník, Bětka Langmajerová, Nikola Ježková, Radimír Popelík, Antonín Scafari, Jakub Kinský, Natálie Veleva, Kateřina Hulová, Adéla Šťávová, Anna Vytisková, Linda Rojíková, Michaela Raffayová a Justina Hanke. Netrpělivě jsme čekali, ale bylo nám jasné, že to tak rychle nepůjde. Musí zasednout odborná porota, musí všechny pohádky přečíst, vytřídit ty, které budou postupovat dál. Toto se jistě několikrát opakovalo, než bylo vybráno dvacet pohádek, které vyjdou v první knize pohádek „Děti dětem“. A je to tady. Konec školního roku, prázdniny se blíží a nám přišel email: „Milý malý spisovateli, moc nás potěšilo, že ses zapojil do soutěže Bambini litera. Tvůj příběh se sice nakonec nedostal do dvacítky těch, z nichž vznikne knížka, nicméně byl nebo bude, zveřejněn na webové stránce soutěže.“

Milý dopis, který ještě pokračoval dál, i když jsme se s pohádkami neumístili mezi dvacítkou. Každý z nás získal Certifikát účastníka v soutěži Bambini litera. Až bude kniha dána do kupy a vytištěná, pozveme tě na autogramiádu první knížky od dětí pro děti, která vznikne v průběhu léta. A co víc nás potěšilo, každý z nás obdrží výtisk této knihy. Bližší informace nám opět přijdou e-mailem. Krásný závěr roku pro děti školní družiny, které se do soutěže zapojily. Prohlížíme výsledkovou listinu dvaceti nejúspěšnějších spisovatelů a najednou zjistíme. Pohádka O bačkorce – napsala Kateřina Žáčková. Povědomé jméno, ale to nemusí být naše. A tak se spojujeme s rodiči a zjišťujeme. Velká radost pro Kačku, ale pro nás všechny. Pohádka kačky Žáčkové O bačkorce bude mezi dvacítkou. I ona se postarala o to, aby družina byla zviditelněna. Kačenko, děkujeme a těšíme se na další pokyny. Třeba se nám podaří vyjet i na autogramiádu Kačky a morálně ji podpořit. Vždyť její radost je i naší radostí.

Autor:
Vydáno: