Babyboom u lam

Poslední dva měsíce přinesly pět přírůstků v expozicích lam alpak a lam vikuní. Všechny chovné samice těchto dvou druhů přivedly na svět zdravá mláďata. Návštěvníci mohou ve dvou sousedících výbězích vidět jednu domestikovanou a jednu volně žijící formu lam.

Babyboom u lam

V brněnské zoologické zahradě je zavedený chov alpak od roku 2005 a vikuní od roku 2009. Dříve byla v zoo chována také lama krotká a guanako. Skupinu alpak dnes tvoří tři chovné samice a jeden samec, který se z důvodu genetické diverzity po určité době obměňuje. Od září letošního roku je v Brně nový samec ze Zoo Olomouc. V srpnu se narodila dvě mláďata, poslední samice porodila v září a všechna mláďata jsou samci. Alpaky jsou domestikovanou formou lam, které jsou v Jižní Americe chovány pro mléko a zejména pro srst na výrobu velmi jemné vlny.

 „V naší chovné skupině vikuní máme dvě samice, které již čtvrtým rokem odchovávají mláďata a letos jsou to jedna samička a jeden samec. Oba druhy lam rodí v zoologické zahradě spontánně ve výbězích a díky tomu mohou návštěvníci vidět příchod mláďat na svět na vlastní oči. Vikuně patří do EEP záchranného programu a o jejich přesunech v rámci zoologických zahrad rozhoduje koordinátor ze Zoo Curych,“ řekla kurátorka savců Zoo Brno Mirka Friedman. Loňská mláďata jsou již připravena na transport do nových domovů. Vikuně jsou v rozsáhlých částech oblastí výskytu částečně vyhubeny, jinde jsou ohroženy a v chráněných oblastech jsou její počty stabilizované.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: