Bábovky

Bábovka se peče ve zvláštní formě, která uprostřed „komínek“, takže se těsto peče rovnoměrně uvnitř i vně. Kolik variant bábovky existuje, to snad nikdo ani přesně neví. Často však nejlépe chutná ta nejjednodušší.

Pár rad na dobrou bábovku

- Formu na bábovku pečlivě vymažeme tukem ( nejlépe ztuženým ). Poté formu vysypeme prosátou strouhankou, aby šla bábovka dobře vyklopit.
- Těsto ve formě shrneme ke krajům, aby se bábovka při pečení ve středu nevydula.
- Těsto do formy nikdy nenaléváme z vysoka, aby v něm zůstal našlehaný vzduch.
- Je – li bábovka upečená, poznáme tak, že do středu těsta vpíchneme špejli. Jestliže vyjmutá špejle zůstane suchá, je bábovka upečená.
- Během pečení bábovku na několika místech propíchneme špejlí, aby mohl z těsta unikat vzduch a bábovka zůstala rovná.
- Nemůžeme – li bábovku vyklopit z formy, formu obrátíme a položíme na ni ve studené vodě namočenou utěrku. Po chvíli se bábovka uvolní a snadno ji vyklopíme.
- Bábovku po upečení opatrně vyklopíme na prkénko nebo drátěnou podložku a necháme vychladnout.

Sváteční bábovka

2 hrnky polohrubé mouky, 1 ½ hrnku pískového cukru, 6 vajec, 10 lžic oleje, 10 lžic horké vody, 2 lžíce kakaa , 3 lžíce rumu, 1 balíček pudinku s vanilkovou příchutí, 1 balíček prášku do pečiva, špetka soli, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání bábovkové formy, moučkový cukr na posypání

Žloutky s cukrem ušleháme do husté pěny. Poté po lžičkách přidáváme olej a polovinu horké vody. Do našlehané hmoty přisypeme 2 hrnky polohrubé mouky smíchané s balíčkem prášku do pečiva, pudinkovým práškem a špetkou soli. Nakonec vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků a zbytek horké vody. Třetinu těsta smísíme s kakaem rozmíchaným v rumu.

Do tukem vymazané, strouhankou vysypané bábovkové formy, vlijeme třetinu světlého těsta, na ně nalijeme kakaové těsto a nakonec dolijeme zbytek světlého těsta. Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut. Před podáváním bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem.

Kakaová bábovka

1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, ½ hrnku mléka, 2 lžíce instantního kakaa, ½ kostky másla, 3 vejce, ½ balíčku prášku do pečiva, 1 balíček pudinku s kakaovou příchutí, špetka soli, tuk na vymazání a strouhanku na vysypání bábovkové formy, moučkový cukr na posypání

Změklé máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Přisypeme 1 hrnek polohrubé mouky smíchané se špetkou soli, s práškem do pečiva, kakaem a pudinkovým práškem s kakaovou příchutí. Přilijeme mléko, vše dobře zamícháme a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.

Těsto vlijeme do tukem vymazané , strouhankou vysypané formy. Bábovku pečeme ve vyhřáté troubě 40 – 45 minut a ještě teplou ji pocukrujeme moučkovým cukrem.

Šlehačková bábovka

3 hrnky polohrubé mouky, 4 vejce, ½ hrnku pískového cukru, 1 balíček prášku do pečiva, 1 kelímek smetany ke šlehání, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání bábovkové formy, moučkový cukr na posypání bábovky

Polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, promícháme s pískovým cukrem. Přidáme vejce, smetanu a dobře promícháme. Těsto nalijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy. Pečeme zvolna v předehřáté troubě cca. 45 minut.

Upečenou bábovku necháme ještě několik minut ve formě, poté ji vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Pudinková bábovka

2 balíčky pudinku s vanilkovou příchutí, 5 vajec, 1 hrnek pískového cukru, ½ hrnku oleje, 1 hrnek solamylu, ½ balíčku prášku do pečiva, špetka strouhané kůry z dobře omytého citrónu, 1 balíček vanilkového cukru, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání bábovkové formy, moučkový cukr na posypání.

Žloutky ušleháme s cukrem a olejem. Přidáme solamyl, pudink, prášek do pečiva, citrónovou kůru, vanilkový cukr a nakonec vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků. Těsto nalijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme zvolna ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Před podáváním bábovku pocukrujeme.

Tvarohová bábovka

2 ½ hrnku polohrubé mouky, 2 hrnky moučkového cukru, 1 kostka másla, 1 kostka tvarohu, 5 vajec, 1 balíček prášku do pečiva, špetka soli, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání bábovkové formy, čokoládová poleva

Čokoládová poleva: 1 tabulka čokolády na vaření, 1 – 2 lžíce ztuženého tuku
Rozlámanou čokoládu rozpustíme společně s tukem za stálého míchání v horké vodní lázni. Voda se nesmí vařit, jinak se poleva srazí.

Změklé máslo, žloutky a cukr umícháme do husté pěny. Přidáme tvaroh, promícháme, přisypeme osolenou mouku smíchanou práškem do pečiva a znovu promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Těsto vlijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy. Bábovku pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. Po vychladnutí ji polijeme čokoládovou polevou.

Citrónová bábovka

2 ¼ hrnku polohrubé mouky, 11/2 hrnku pískového cukru, 1hrnek mléka, 6 vajec, ½ kostky másla, 1 balíček pudinku s vanilkovou příchutí, ½ balíčku prášku do pečiva, špetka soli, šťáva a nastrouhaná kůra z ½ dobře omytého citrónu, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání bábovkové formy, moučkový cukr na posypání

Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky, přidáme citrónovou šťávu, citrónovou kůru a špetku soli. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinkovým práškem, vlijeme mléko a dobře promícháme. Nakonec vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků. Hladké těsto nalijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy. V mírně vyhřáté troubě pečeme 50 – 60 minut. Před podáváním bábovku pocukrujeme.

Pomerančová bábovka

1 hrnek polohrubé mouky, 1 kostka másla, ¾ hrnku pískového cukru, ½ hrnku solamylu, 2 lžíce citrónové šťávy, ½ polovina lžičky prášku do pečiva, 4 vejce, nastrouhaná kůra z ½ dobře omytého pomeranče a 1 citrónu, špetka soli, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání bábovkové formy, hoblinky z dobře omytého pomeranče na ozdobení.

Poleva : 3 lžíce pomerančového likéru, šťáva z 1 pomeranče, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 hrnek moučkového cukru

Změklé máslo utřeme s cukrem a špetkou soli do husté pěny. Postupně do ní zašleháme vejce, pomerančovou a citrónovou kůru a mouku, smíchanou s práškem do pečiva a solamylem.
Hladké těsto vlijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě 25 – 30 minut.

Upečenou bábovku vyklopíme po několika minutách z formy a polijeme pomerančovou polevou. Na závěr posypeme hoblinkami z pomerančové kůry.

Příprava polevy : Pomerančovou a citrónovou šťávu vlijeme k pomerančovému likéru, vmícháme cukr a utřeme hustou polevu.

Třená bábovka

40 g mandlí, 3 vejce, 1 chemicky neošetřený citrón, 1 lžička rumu, 40 g sultánek, 220 g polohrubé mouky, 1 žloutek, 45 g škrobové moučky, 220 g másla, 120 g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 125 ml mléka, tuk na vymazání a strouhanku na vysypání bábovkové formy, moučkový cukr na posypání bábovky

Mandle spaříme vroucí vodou, necháme několik minut stát, potom sloupneme a nakrájíme na nudličky. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Citrón omyjeme osušíme a kůru nastrouháme.

Máslo, moučkový cukr a 4 žloutky utřeme do pěny. Přidáme jednu lžičku rumu, citrónovou kůru, nakrájené mandle a omyté sultánky. Mouku, škrobovou moučku a prášek do pečiva dobře smícháme a spolu s mlékem přidáváme po lžících za stálého míchání do máslové směsi. Opatrně přimícháme sníh ze 3 bílků. Těsto by mělo být hustší.

Větší bábovkovou formu o obsahu 2 l vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo moukou. Naplníme těstem a pečeme asi 60 minut při teplotě ( elektrická trouba 175 °C, plynová trouba II. stupeň.

Kynutá bábovka

500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 125 g cukru, 30 g droždí, 125 g rozinek, 125 g másla, špetka soli, 3 – 4 vejce, tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy, moučkový cukr
Do mísy navršíme mouku a uděláme důlek, trochu mouky odložíme. Ve 2 lžících mléka a 1 lžíci cukru rozpustíme droždí, dáme do důlku do mísy a zasypeme odloženou moukou. Necháme asi 15 minut vzejít. Mezi tím opereme rozinky.

Rozpustíme máslo a se zbylým mlékem, zbylým cukrem, solí a vejci přidáme ke kvásku. Těsto propracujeme , až se začnou tvořit bubliny a těsto se začne odlepovat od mísy. Okapané rozinky obalíme moukou a zamícháme do těsta.

Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Těsto dáme do formy, uhladíme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut kynout. Pečeme 60 minut ( elektrická trouba 200 °C, plynová trouba III. – IV. stupeň ), necháme vychladnout a pocukrujeme.

Piškotová bábovka

3 vejce, 160 g hrubé mouky, 160 g moučkového cukru, 6 lžic horké vody, citrónová kůra, vanilkový cukr, rozinky, tuk a mouka na formu

Žloutky třeme s moučkovým cukrem, přidáme horkou vodu a znovu třeme. Vmícháme hrubou mouku, vanilkový cukr, strouhanou citrónovou kůru, oprané rozinky a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Hmotu vlijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a upečeme.

Bábovka bez vajec

300 g polohrubé mouky, 200 g cukru, 100 g rozpuštěné Héry nebo másla, 1 balíček vanilkového cukru, půl hrnku mléka, 1 prášek do pečiva, tuk a strouhanku na vymazání a vysypání formy

Mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva smícháme. Vlijeme půl hrnku mléka a použijeme rozpuštěnou Héru nebo máslo. Vytvoříme dobře promíchané těsto a vložíme do vymazané a vysypané formy , uhladíme, dáme péct do předehřáté trouby na 35 – 40 minut. Po upečení necháme vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme. Do těsta se mohou přidat rozinky nebo oříšky, pokrájené kandované ovoce…

Úsporná bábovka

2 vejce, 160 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 1/8 l mléka, 40 g másla, ½ balíčku prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžíce citrónové šťávy, tuk a mouka na formu

Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem, pevný sníh z bílků a citrónovou šťávu a dle hustoty přidáme trošku mléka.
Vlijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a pečeme při střední teplotě.

Prezidentská bábovka

250 g cukru, 200 g másla, 50 g strouhané čokolády, 6 vajec, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 100 g strouhaných oříšků, ¼ l smetany na šlehání, tuk a mouka na formu

Cukr se žloutky a s čokoládou utřeme, přidáme vanilkový cukr, mouku s práškem do pečiva, strouhané oříšky, přilejeme tekutou šlehačku a opatrně vmícháme sníh z bílků.
Upečeme ve velké bábovkové formě.

Olejové bábovky

Olejová bábovka

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, ½ hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 3 vejce, 1 balíček prášku do pečiva, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání bábovkové formy, moučkový cukr na posypání.

Mouku, cukr, olej, mléko, vejce a prášek do pečiva dobře promícháme.
Hladké těsto vlijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Pečeme 35 – 40 minut ve středně vyhřáté troubě. Před podáváním bábovku pocukrujeme.

Olejová bábovka se sněhem

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru, ½ hrnku oleje, 3 vejce, ½ balíčku prášku do pečiva, ½ hrnku mléka, tuk na vymazání a strouhanku na vysypání bábovkové formy, moučkový cukr na posypání

Větší část cukru utřeme se žloutky a s olejem. Po částech přidáváme mléko a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Následně lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, do kterého jsme našlehali zbylý cukr. Těsto nalijeme do tukem vymazané, strouhankou vysypané formy na bábovku a pečeme zvolna v předehřáté troubě 35 – 45 minut.

Před podáváním bábovku pocukrujeme.

Bábovky s něčím …

Bábovka s ořechy

2 hrnky polohrubé mouky, ½ hrnku pískového cukru, 1 hrnek smetany ke šlehání, 1 hrnek smetany ke šlehání, 3 vejce, 2 lžíce dobře omytých a okapaných rozinek, 2 lžíce nasekaných jader vlašských ořechů, 1 balíček prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, špetka soli, tuk na vymazání a strouhanku na vysypání bábovkové formy, moučkový cukr na posypání

Z osolené mouky, žloutků, cukru, smetany ke šlehání, prášku do pečiva a vanilkového cukru umícháme hladké těsto. Vmícháme do něj ořechy, rozinky a nakonec pevný sníh ušlehaný z bílků.
Těsto nalijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy na bábovku. Ve vyhřáté troubě pečeme cca. 30 minut. Před podáváním bábovku pocukrujeme.

Rozinková bábovka

1 hrnek polohrubé mouky, ½ hrnku hladké mouky, ¾ hrnku pískového cukru, 4 vejce, 1 hrnek horké vody, ½ hrnku oleje, 3 lžíce dobře omytých a okapaných rozinek nebo pokrájeného kandovaného ovoce, ¾ prášku do pečiva, ½ balíčku vanilkového cukru, nastrouhaná kůra z ½ dobře omytého citrónu, špetka soli, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání bábovkové formy, moučkový cukr na posypání

Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Postupně k nim střídavě zašleháváme olej, mouku a horkou vodu. Poté vmícháme prášek do pečiva, sůl, vanilkový cukr a citrónovou kůru. Na závěr zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a rozinky nebo kandované ovoce.

Těsto nalijeme do tukem vymazané, strouhankou vysypané formy na bábovku. Pečeme 40 – 45 minut. Před podáváním bábovku pocukrujeme. Bábovku můžeme obměnit přidáním dvou lžic kakaa do jedné třetiny těsta. Získáme tak mramorovanou bábovku.

Cuketová bábovka

3 hrnky polohrubé mouky, 1 ½ hrnku nastrouhané cukety, 1 hrnek pískového cukru, 1 hrnek oleje, 3 vejce, 1 balíček prášku do pečiva, nastrouhaná kůra z ½ omytého citrónu, špetka soli, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání bábovkové formy, moučkový cukr na posypání

Mouku, cukr, cuketu ( zbavenou přebytečné vody ),olej, sůl, citrónovou kůru, prášek do pečiva a žloutky dobře promícháme. Dále do hladkého těsta vmícháme tuhý sníh ušlehaný z ušlehaných bílků.
Těsto nalijeme do tukem vymazané, strouhankou vysypané formy na bábovku a pečeme v předehřáté troubě cca. 45 minut.

Upečenou bábovku vyklopíme a ještě teplou pocukrujeme.
Bábovku můžeme obměnit přidáním dvou lžic kakaa do jedné třetiny těsta. Získáme tak mramorovanou bábovku.

Cuketová kakaová bábovka

2 hrnky polohrubé mouky, 1 ½ hrnku nastrouhané cukety, 1 hrnek pískového cukru, 1 hrnek mléka, 2 lžíce kakaa, ¾ kostky másla, 1 balíček prášku do pečiva, 2 vejce, špetka soli, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání bábovkové formy, moučkový cukr na posypání

K mírně osolené mouce smíchané s práškem do pečiva a cukrem, přidáme vejce a nastrouhanou cuketu ( zbavenou přebytečné vody ). Přilijeme mléko a vlahé rozpuštěné máslo. Vše důkladně promícháme a dvě třetiny těsta nalijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Zbylou třetinu těsta obarvíme kakaem a přilijeme do formy ke světlému těstu. Zvolna pečeme ve vyhřáté troubě 35 – 45 minut. Před podáváním bábovku pocukrujeme.

Maková bábovka

50 g másla, 1 celé vejce, 170 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g mletého máku, 170 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, ¼ l mléka, strouhaná citrónová kůra, skořice, tuk a mouka na formu

Máslo, celé vejce, cukr a vanilkový cukr dobře utřeme, pak přidáme na špičku nože mleté skořice, trochu citrónové kůry, mletý mák, mléko a nakonec mouku s práškem do pečiva.
Pečeme zvolna v dobře vymazané a moukou vysypané formě.

Bábovka z vařeného cukru

250 g krystalového cukru, 5 polévkových lžic vody, 4 – 5 vajec, 100 g másla nebo tuku, 230 g hladké mouky, ¾ balíčku prášku do pečiva, kakao, tuk na vymazání a mouka na vysypání bábovkové formy

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Cukr rozvaříme s vodou a po pramínku lijeme ( horký ) do ušlehaného sněhu, pak pomalu vlijeme teplý rozpuštěný tuk a nakonec po částech přidáme a zašleháváme střídavě žloutky a mouku s práškem do pečiva. Dvě třetiny těsta vlijeme do vymazané bábovkové formy, do další třetiny dáme kakaem obarvené těsto. Pečeme 30 minut v dobře vyhřáté troubě.

Bábovka od někud …

Italská bábovka

2 hrnky polohrubé mouky, 1 kostka másla, 1 hrnek pískového cukru, 3 lžíce rumu, 4 vejce, ½ lžičky skořice, 1 balíček bonbónů Italská směs, 1 balíček prášku do pečiva, špetka soli, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání bábovkové formy, čokoládová poleva

Změklé máslo utřeme s cukrem a rumem. Postupně zašleháváme vejce a třeme do zhoustnutí. Poté do těsta zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí a špetkou soli. Nakonec vsypeme Italskou směs.

Těsto vlijeme do tukem vymazané , strouhankou vysypané bábovkové formy a pečeme pozvolna v předehřáté troubě cca. 1 hodinu. Po vychladnutí bábovku vyklopíme z formy a polijeme čokoládovou polevou.

Vídeňská bábovka

15 g droždí, 1/8 l mléka, 1 lžička cukru, 20 g cukru, 140 g másla, 5 žloutků, špetku soli, 300 g polohrubé mouky, 70 g rozinek

Na vídeňskou bábovku připravíme kvásek z 15 g droždí, 1/8 l mléka a 1 lžičky cukru a necháme vzejít. Potom utřeme do pěny 20 g cukru, 140 g másla a 5 žloutků, přidáme špetku soli, 300g polohrubé mouky kvásek a všechno dobře propracujeme. V mouce obalíme 70 g rozinek a zamícháme do těsta. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Těsto dáme do formy, uhladíme, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout. Pečeme 60 minut ( elektrická trouba 200 °C, plynová trouba III. – IV. stupeň ), necháme vychladnout a pocukrujeme.

Anglická bábovka

300 g sultánek, 300 g bobulek vína, 100 g na kostičky nakrájené kandované citrónové kůry, 1/8 l whisky, 50 g syrové marcipánové hmoty, 25 g hnědého přírodního cukru, 1 lžičku mleté skořice, ½ lžičky mletého hřebíčku, 7 žloutků, 1 lžička hořké pomerančové marmelády, 7 bílků, 350 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 200 g loupaných mandlí, 1 lžíce mléka

Sultánky, bobulky vína , kandovanou citrónovou kůru zalijeme 1/8 l whisky a necháme v chladnu přes noc louhovat. Ráno postupně přidáme syrovou marcipánovou hmotu, 25 g hnědého přírodního cukru, 1 lžičku mleté skořice a ½ lžičky mletého hřebíčku a dobře promícháme.
Použijeme 6 žloutků a 1 lžíci hořké pomerančové marmelády, třeme tak dlouho, dokud nevznikne krémová hmota. Ze 7 bílků ušleháme tuhý sníh, kterého polovinu vmícháme do předem vzniklé hmoty z marcipánu a vajec. Hladkou mouku s 1 lžičkou prášku do pečiva, smícháme s namočeným ovocem a vmícháme zbytek sněhu z bílků.

Těstem naplníme vymaštěnou a moukou vysypanou dortovou formu a uhladíme. 200 g loupaných mandlí vtlačíme do těsta hustě vedle sebe . Rozkvedláme 1 žloutek, s 1 lžící mléka a mandle směsí potřeme. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme ( elektrická trouba 150 °C, plynová trouba I. stupeň. ), pečeme cca. 1 ½ hodiny. Po 45 minutách pečení formu zakryjeme promaštěným pergamenovým papírem. Po upečení necháme bábovku v krabici proležet.

Vychytávky v bábovkách

Bábovka na týden

250 g hrubé mouky, 120 g másla, 1 prášek do pečiva, 250 g vařených brambor, 130 g pískového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 3 vejce, kůru z 1 citrónu, šťávu z ½ citrónu

Máslo, cukr a žloutky utřeme, přidáme šťávu a kůru z citrónu a najemno nastrouháme brambory. Vmícháme mouku a prášek do pečiva a nakonec přidáme sníh ušlehaný z bílků.
Hotové těsto vložíme do formy vymazané tukem a vysypané strouhankou a pečeme v předehřáté troubě cca. 45 minut. Bábovka by měla zůstat vláčná i po týdnu.

Bábovka z REMOSKY

2 decilitry práškového cukru, 4 žloutky, 2 decilitry mléka, 2 decilitry hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 4 bílky, olej, tuk na vymazání mísy

V míse třeme žloutky s cukrem, pak po částech přidávám a zatíráme olej. Hustou pěnu střídavě ředíme mlékem a zamícháváme moukou prosátou s práškem do pečiva, nakonec v mícháme sníh ušlehaný z bílků. Mísu remosky vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Doprostřed umístíme kuželovou vložku, kterou rovněž na povrchu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto opatrně do mísy vlijeme a okamžitě pečeme asi 30 minut.

Bábovkovou formu lze využít i na pečení sekaných, které se po dokončení pečení dobře servírují, ale i k vytvoření rosolů a tlačenek. Ale to je už jiná kapitola.

 

Autor:
Vydáno: