Archeologická vycházka na Opidum Stradonice

Jeden den ředitelského volna, které jsme měli z technických důvodů, strávily děti školního klubu a školní družiny na krásném podzimním výletu. Cílem, naší cesty bylo Oppidum Stradonice.

Archeologická vycházka na Opidum Stradonice

Všichni účastníci dnešního výletu se sešli v 7,30 hodin před školou a hned pokračovali na malé vlakové nádraží v Berouně – Závodí. Odtud jsme odjeli vlakem do Nižboru a dál pak pokračovali strmým krpálem na zámek Nižbor. Na našem známém místečku u „křížku“ následovala svačinka. Pak jsme již spěchali na zámek, kde na nás již čekala paní archeoložka. Po krátkém úvodním zahájení jsme si nejprve nakoupili pár suvenýrů a potom se vydali na další trasu. Cesta nebyla dlouhá, vedla okolo zdejší školy a pak lesem po lesní stezce až na vrcholek památky, ale nožičky některých z nás nechtěly šlapat. Velký vršek před námi jsme zdolali a vše bylo v pohodě. Cestou jsme si vyprávěli o Keltech, kteří zde žili a patří mezi naše předky. Ukázali jsme si zbytky valu zdejšího opevnění a pokračovali až ke „křížku“. Všichni jsme se podivovali, jak takové opevnění bylo, ale v současné době je z celého opevnění pouze obyčejná mez.

Po vystoupání do prostor hradiště, které mělo rozlohu 90 hektarů, se seznamujeme se stavbami, jejichž zbytky odkryl archeologický výzkum. Pokračujeme dál a vystoupíme do nejvýše položeného a nejzajímavějšího místa, do bývalé akropole. Kříž označuje místo, kde byl v roce 1877 nalezen keltský poklad. Na informační tabuli se seznamujeme s dalším životem Keltů. Některé předměty, které se zde našly, jsou k vidění v některých muzeích. Byly to mince z různých koutů Evropy. Jejich nález nám dokazuje, že hradiště bylo ve své době významným centrem, kam si našli cestu obchodníci i zdaleka. Mimo mincí se zde našly i zbytky nádob a keramiky, kovářské výrobky a rámečky voskových tabulek a psací rydla. Zpáteční cestou jsme pak pokračovali přes Stradonice podél Berounky po cyklistické stezce. Na břehu Berounky pod nižborským mostem jsme si odpočali, nasvačili a pak již po chvíli odcházeli na nádraží. Po krátkém čase nám přijíždí vlak a my cestujeme zpět do školy. Výlet se nám podařil, nepršelo, a nám zůstalo mnoho krásných zážitků na společně strávené dopoledne.

Autor:
Vydáno: