AnDeTiGo

Po přečtení nadpisu to zní neuvěřitelně, ale skutečně se týká čísel a šestnáctky především. Šestnáctkovou soustavu totiž navrhl J. W. Mystrom. Dokonce také vymyslel nové názvy pro jednotlivé číslice – já si v nadpisu dovolila použít první čtyři – takže celková číselná soustava od „jedničky“ do „šestnáctky“ vypadá takhle: An, De, Ti, Go, Su, By, Ra, Me, Ni, Ko, Hu, Vy, La, Po, Fy, Ton.

Na počítání v celých číslech je to ještě poměrně dobré, ale co třeba desetinná čísla? Už si dokonale dovedu představit hodinu matematiky: „Vypočítejte: Me celá Su plus Ti celá Go mínus Ton celý Po.“ Jako diktované zadání by to nebylo tak hrozné, ale zápis na tabuli by byl víc než nepříjemný. Nebo takové počítání se zlomky: Vy lomeno Ti krát Ra lomeno Hu. A zajímavé by byly také výpočty různých rovnic nebo počítání s mocninami – jak byste se do kalkulačky pokusili zapsat Go na De? Výsledek by byl jasný – Ton!

Všichni už nejspíš pochopili, že mám na mysli běžný příklad čtyři na druhou, který se rovná (jak jinak?) šestnáct. Jde o jeden z nejobvyklejších příkladů a zároveň se dá i nejsnáze zapamatovat (pokud nebudu počítat deset na druhou, samozřejmě). V hodinách matematiky se to šestnáctkou jenom hemží, ale jinak mi přijde poměrně nepoužitelná.

Sleva šestnáct procent nikoho neohromí. Dokonce marně přemýšlím, jestli jsem ji už někdy viděla. Mnohem častější je taková 5%, 10%, 25%, 30%. Taky není k zahození, a tak bych mohla pokračovat dalšími násobky pětky nebo desítky.

Šestnáctidílnou sérii knih dočte do konce jen málokdo, vždyť i knihomolům připadá skoro nekonečná a šestnáctý díl seriálu je zase moc málo na to, aby se člověk dozvěděl, jak celý příběh dopadl. Dokonce ani šestnácté narozeniny nejsou nic extra. Vždyť patnácté jsou takové pěkné, oslavenec se těší, až dostane občanku, ale co při těch šestnáctých? Je fakt, že je to zase blíž k osmnáctinám, jenomže to pořád nic moc neznamená. Nejsme v Americe, kde je možné mít už od šestnácti řidičák. Dokonce o šestnáctých narozeninách nikdy nevznikla žádná písnička. Nebo já o ní nevím. Zato o sedmnáctce se hraje: „Má sedmnáct, tak slavnostně ji vítám, svých sedmnáct…“ Sice už dávno nepatří k nejhranějším hitům, přesto však mám pocit, že by na žádné oslavě sedmnáctin neměla chybět. Bez šestnáctin by se ale nikdo sedmnáctin nedočkal. Možná by proto nebylo marné ji přijmout mezi důležitá čísla….

Autor:
Vydáno: