Aktuality ze skleníků: indický ženšen a aztécký cukr

O tomto víkendu se v ostravské zoologické zahradě opět otevřou pěstební skleníky. Zájemci se tak dostanou do míst, kam nemají návštěvníci běžně přístup. A na co se mohou aktuálně těšit tentokrát?

Aktuality ze skleníků: indický ženšen a aztécký cukr

Ve sklenících je k vidění pestrá paleta rostlin z celého světa. Aktuálně začínají rozkvétat například mučenky. Jejich krásné květy neslouží jen pro potěchu oka, ale zpestřují jídelníček i některým zvířatům chovaným v zoo. Pochutnají si na nich třeba lemuři nebo varani. V jiné části se mohou zájemci seznámit například s kolekcí ajurvédských bylin.

Vitánie (Withania somnifera)

Tato léčivá rostlina označována též jako indický ženšen či ašvagandha pochází z Indie, ale vyskytuje se také v Africe či Středomoří . Její účinky, jak již název napovídá, jsou přirovnávány k účinkům pravého ženšenu. Vitánie patřící do čeledi lilkovitých je vytrvalý keř dorůstající do 1 m se žlutozelenými květy. Plody tvoří jasně červené 6 mm velké bobule. Jsou uzavřeny ve světle zeleném nafouklém kalichu, obdobně jako u mochyní. Vitánie má pro své blahodárné účinky široké použití. Je významným antioxidantem. Obsahuje alkaloidy withanolidy, které působí imunostimulačně na aktivní obnovu kostní dřeně. Pomáhá zlepšovat náladu, imunitu i paměť, ale také snižovat množství cholesterolu a cukru v krvi. Dále se užívá při infekčních onemocněních pro svůj protizánětlivý, antivirový a antibakteriální účinek. Má užití při rekonvalescencích po těžkých nemocech, při fyzickém a duševním vyčerpání a nespavosti. Pomáhá uvolňovat křeče hladkého svalstva, má i detoxikační účinky. Z rostliny se užívají kořeny a listy.

Aztécký cukr (Lippia dulcis)

Tato rostlina pochází ze Střední Ameriky. Listy vydávají silné aroma a jsou sladší než známá stévie. Domorodí obyvatelé jej po staletí používají ke slazení čaje, do salátů nebo jen tak žvýkají. Rostlina je 1000x sladší než rafinovaný cukr, ale obsahuje také velké množství kafru. Proto nemůže být na rozdíl od stévie užívána přímo jako náhražka cukru. Údajně pomáhá při léčbě onemocnění průdušek a černého kašle. Nutno však podotknout, že tato rostlina na rozdíl od stévie nebyla dosud řádně prozkoumána. V každém případě se jedná o zajímavou aromatickou bylinku, která může být pěstována i jako okrasná rostlina. Roste jako půdopokryvná rostlina s tmavě zelenými listy a od jara do podzimu kvete drobnými bílými kvítky. V závěsných květináčích tvoří bohaté převisy.

Autor:
Vydáno: