Africký šnek

Tento tvor (latinsky Achatina) je vhodný i pro úplné začátečníky, jelikož je nenáročný na údržbu. Před pořízením šnečka doporučuji koupit si plastové terárium střední velikosti. K dostání na trhu jsou i skleněná, ale ty velmi rády praskají.

K plnohodnotnému životu potřebuje achatina kromě potravy dostatek vlhka a také kokosovou drť. Ta slouží šnekovi jako podestýlka. Do terária doporučuji dát větší množství téhle hlinité směsi, protože šnečci se do ní velmi často a rádi zahrabávají. Nejčastěji si pochutnávají na zelenině - hlavně okurce, salátu a paprice (kromě rajčat, která odvápňují ulitu) a potřebují i sépiovou kost, která zajišťuje tvorbu kvalitní ulity bez nežádoucích prasklinek. Pokud nemůžete nebo z nějakého důvodu nechcete kupovat sépiovou kost ve zverimexu, je možné místo ní mazlíčkovi podávat kousky skořápek z vejce. Poslouží stejně dobře, ale ne všem šnekům chutná jedna nebo druhá varianta. K přilepšení můžete svému kamarádovi dávat různé pamlsky - např. piškoty. S těmi ale opatrně, neboť mají v sobě hodně cukru, což je pro všechna zvířata nežádoucí.

Teď už nám nezbývá nic jiného než do terária přidat nějaké kousky kůry nebo kámen, po kterých šnek bude moci lézt nebo tam přímo vysadit nějakou nejedovatou rostlinku. Achatina dosahuje v dospělosti se svou váhou kolem 300 gramů až 20 cm. I přes délku její ulity se z ní stává čím dál populárnější zvíře. A to je jenom dobře!

Autor:
Vydáno: