Adventní žirafí kluk

Čtyřletá žirafa Tabita, která letos v květnu získala v anketě titul NEJ žirafa Česka a Slovenska, se krátce před Štědrým dnem stala poprvé mámou. Porodila zdravého a vitálního samečka, který má za sebou první hodiny života a také první veterinární prohlídku.

Adventní žirafí kluk

Po půl roce od žirafí slečny Naomi, jejíž matkou je samice Janette, je opět důvod k radosti v zázemí brněnského Safari, kde se čtyřleté Tabitě narodilo mládě. „Je vidět, že je to kluk - je zvídavý a už v prvních hodinách života se zajímá o to, co se kolem něj děje. Tabita je vzorná máma, která si své první mládě až dojemně hlídá.“, říká chovatel žiraf František Ptáček. Nejdůležitější moment má mládě za sebou, poprvé se napilo mateřského mléka a teď pravidelně pije. Nyní ho čeká první kritický měsíc, kdy se mohou projevit skryté vrozené vady. Pokud se vše bude vyvíjet příznivě, bude mu vybráno jméno.

Žirafy jsou březí 450-488 dnů, rodí ve stoje a žirafí mládě po porodu měří přibližně 165-175 centimetrů a váží kolem 60 kg. Malý samec by měl první měsíc zůstat s matkou odděleně od ostatních zvířat, a pokud nenastanou žádné komplikace a nebude velmi mrazivé počasí, návštěvníci by ho mohli zahlédnout ve výběhu Africké vesnice na konci měsíce ledna.

Zdroj: ZOO Brno
Autor:
Vydáno: