Adopce zvířat

Mimořádně uzavřená ZOO Tábor přichází každý měsíc o statisíce korun. Ztráty prohlubuje skutečnost, že kromě příjmů ze vstupného a prodeje suvenýrů přišla také o příjmy ze speciálních programů pro návštěvníky, jakými jsou například den ošetřovatelem nebo nocování v ZOO Tábor. Nyní je navíc ještě uzavřená restaurace v areálu zoologické zahrady.

Adopce zvířat

Jediným zdrojem peněz jsou teď příjmy ze sponzoringu zvířat, zásadně se proto zvyšuje důležitost příspěvků od podporovatelů zahrady a milovníků zvířat. Proto by táborská zoo uvítala, aby lidé s těmito příspěvky nečekali až na znovuotevření, ale pomohli zahradě už nyní v této velmi těžké chvíli.

„Vážím si všech našich sponzorů i adoptivních rodičů zvířat, protože nám svými příspěvky pomáhají financovat nejen krmení ale také pravidelnou péči o zvířata, a to včetně péče veterinární. Velikost srdcí našich přispěvatelů se ukazuje obzvlášť v této složité době, kdy uzavřená zoo přichází o významnou část příjmů,“ říká ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Finanční situace zahrady není kvůli propadu příjmů vůbec růžová, ale podle Korce rozhodně nehrozí, že by se táborským zvířatům nedostávalo potřebné péče ve vysoké kvalitě. „To v žádném případě nepřichází v úvahu! Sami hledáme úspory hlavně v provozních nákladech, byli jsme dokonce nuceni snížit počet zaměstnanců. Stejně tak jsme výrazně omezili náklady na marketing včetně toho, že jsme zcela zrušili tiskovou a venkovní inzerci. Větší úspory už ale nalézt nemůžeme, pokud nechceme ošidit zvířata,“ říká Evžen Korec a zdůrazňuje, že péče o zvířata je i nyní zachována v plném rozsahu.

ZOO Tábor, stejně jako jakákoliv jiná zoologická zahrada, není ani v obvyklých podmínkách provozu ekonomicky soběstačná. Je zcela závislá na sponzorských darech, podstatné jsou hlavně příspěvky veřejnosti a firem. Přispěvatelé si mohou vybrat ze dvou možností – buď adoptují konkrétní zvíře a přispívají jen na ně, nebo sponzorují zoologickou zahradu jako takovou.

Každý, kdo adoptuje zvíře podle vlastního výběru, dostává jako pozornost adopční certifikát, celoroční vstupenku a knihu s podpisem autora zdarma (na výběr má z titulů Evžena Korce: Jak jsem zachránil ZOO v Táboře, Noční život v ZOO Tábor nebo knihu Jak prodloužit život vašeho psa). Navíc jméno každého sponzora či adoptivního rodiče je uvedeno v seznamu sponzorů, ve výroční zprávě zoologické zahrady a na webových stránkách zoo. Jméno adoptivního rodiče je také uvedeno na cedulce u daného adoptovaného zvířete. Sponzorský dar je též odečitatelný z daní.

Adopce zvířat nezřídka slouží i jako originální dárek.  „Já jsem dostala prasátko göttingenské jako neobvyklý dárek ke svým narozeninám,“ usmívá se Silvie Rokosová, která spolu se svým partnerem pravidelně přijíždí adoptivního Čunimíra do ZOO Tábor navštěvovat. Nenechávají si ujít ani výjimečné akce se speciálním programem, které zoologická zahrada pro přispěvatele pravidelně pořádá.

Zdroj: ZOO Tábor
Autor:
Vydáno: